Sociologička Kusá: Príliš adresná politika môže vyvolať nepriateľské pocity u ľudí, ktorí pomoc nedostali

ta3
10.2.2023 15:47

Po tom, čo boli od roku 2021 zrušené takzvané obedy zadarmo sa toto opatrenie nedávno opätovne zaviedlo. Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu SAV, ktorá bola hostkou relácie Tak takto?! dúfa, že tí, ktorí boli najprv proti obedom zadarmo pochopia, že toto opatrenie slúži a pomáha všetkým a nejde o "diktát štátu".

taktakto_60.jpg
TA3

"Slovo chudoba sa stalo povinnou súčasťou politického jazyka," uviedla na úvod relácie Kusá. Podotkla, že jedna vec je o chudobe hovoriť a druhá je navrhovať opatrenia, ktoré by mohli v boji s chudobou pomôcť. Ranou pre najchudobnejšie rodiny bolo podľa sociologičky to, že prídavky na deti sa stali paušálnymi a zrušili sa príplatky k prídavkom pre najchudobnejšie rodiny.

"Práve v tomto období, keď bola odobratá finančná ochrana najchudobnejších rodín s deťmi, sa zaviedol do škôl obedy zadarmo," pripomenula Kusá. Tie sa neskôr zrušili, no teraz sa toto opatrenie opätovne zavádza. Sociologička vysvetlila, že takýto stravovací model vznikol v škandinávskych krajinách v čase veľkej hospodárskej krízy v záujme chrániť deti pred devastujúcim hladom. Ďalším cieľom bolo takýmto spôsobom vybudovať medzi deťmi z rôznych vrstiev pocit spolupatričnosti.

Na Slovensku bola myšlienka obedov zadarmo pre všetkých "pôvodne motivovaná tým, aby sa prekonala veľmi silná nevôľa voči tým, ktorí majú nárok na obedy zadarmo. Práve príliš adresná politika, a to nie je len slovenská skúsenosť, vyvoláva nepriateľské pocity u ľudí, ktorí síce žijú tiež vo finančnej a ekonomickej tiesni, no nemajú nárok čerpať sociálnu pomoc... Bol tam kultúrny argument, že pomoc dostávajú tí, ktorí si to nezaslúžia, a tí, ktorí sa namáhajú, nedostanú od štátu žiadnu odmenu," zhodnotila Kusá.

Tí, ktorí sa proti spoločným obedom zadarmo postavili, za nimi nevideli žiadnu myšlienku spolupatričnosti, myslí si Kusá. "Je pre mňa zaujímavé, že strany zmenili názor opäť sa vrátili k tejto idei," uzavrela sociologička.

Celý diel relácie Tak takto?! so Zuzanou Kusou si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok