Fanúšikovia najznámejšieho knižného čarodejníka sa dočkali. Prichádza videohra zo sveta Harryho Pottera

ta3
12.2.2023 18:00

Hogwarts Legacy, herná adaptácia čarodejníckeho sveta, ktorý vytvorila spisovateľka J. K. Rowlingová, prichádza na trh. Tento dobrodružný titul s otvoreným svetom je už nejaký čas na vrchole zoznamu želaní fanúšikov Harryho Pottera. Iní však vyzývajú na bojkot pre komentáre Rowlingovej týkajúce sa transrodových ľudí. Napriek kontroverzii mnohí predpovedajú, že pôjde o najpredávanejšiu videohru v roku 2023, uviedol spravodajský portál BBC.

Fanúšikovia najznámejšieho knižného čarodejníka sa dočkali. Prichádza videohra zo sveta Harryho Pottera
Twitter/WB Games Support

Hra už prekonala rekordy v počte ľudí, ktorí sledujú streamerov hrajúcich preview verzie. BBC uvádza, že v jednom okamihu sledovalo obsah súvisiaci s hrou na streamovacej platforme Twitch 1,3 milióna ľudí. Niektorí sa postavili proti bojkotu a tvrdia, že rozhodnutie hrať hru automaticky neznamená, že podporujú spisovateľkine vyhlásenia.

Hráči Hogwarts Legacy sa stanú študentmi školy, ktorú preslávili Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová. Dej sa na Rokforte odohráva ešte v 19. storočí, teda pred príchodom tejto čarodejníckej trojice. V hre môžete lietať na metle, naučiť sa čarovať, skúmať hrad, bojovať s obrovskými pavúkmi a zbierať rôzne predmety ako čiapky a šály.

Ohlasy kritikov

Reakcia kritikov na samotnú hru bola prevažne pozitívna, pričom agregátor recenzií Metacritic dal verzii pre konzolu PlayStation 5 skóre 86 percent. Herná redaktorka denníka The Guardian Keza MacDonaldová však nebola taká nadšená a napísala: "Hogwarts Legacy čerpá svoje kúzlo z prostredia, nie z herného dizajnu, ktorý je kompetentný, ale neokázalý." Povedala, že hra je príliš podobná ostatným v tomto žánri na to, aby skutočne vynikla, ale dospela k záveru, že jej "magické momenty a prostredie ju zachraňujú pred priemernosťou, ale iba vtedy, ak vás čarodejnícky svet stále dokáže očariť".

Travis Northup, ktorý recenzoval pre IGN, napísal: "Dobrodružstvo v otvorenom svete zachytáva všetko vzrušenie a zázraky čarodejníckeho sveta s jeho nezabudnuteľnými novými postavami, náročnými bojmi a úžasným prevedením študentskej fantázie Rokfortu, ktoré ma držali prilepené k ovládaču desiatky hodín." Hre udelil deväť bodov z desiatich, ale vyjadril sa k niektorým technickým problémom, nevýraznému hlavnému príbehu a slabej rozmanitosti nepriateľov.

Po tom, čo redaktor BBC Steffan Powell sám strávil zhruba tretinu z odhadovaných 35 hodín, ktoré sú potrebné na dokončenie hlavnej dejovej línie, napísal, že zmysel pre detaily je pôsobivý a hra pôsobí ako simulácia života v Rokforte. Niektoré prvky hry sa však podľa neho často opakujú. "Je jasné, že vývojári sa pokúšali o modernizáciu prostredia. Možnosti vytvorenia postavy sú prispôsobené pre všetky etniká, v nehrateľných postavách sú zastúpení aj homosexuáli či transrodové osoby," uviedol.

Vyjadrenia Rowlingovej

Toto úsilie si nezískalo priazeň niektorých hráčov, ktorí majú podobné názory ako tvorkyňa čarodejníckeho sveta. Rowlingová sa napríklad vyjadrila proti umožňovaniu prístupu transrodových ľudí do priestorov, ktoré sú určené len pre ženy. Kritici tvrdia, že týmto "potláča identitu" trans ľudí. Povedala však, že podporuje práva transrodových osôb a chce, aby neboli diskriminované a zneužívané.

V roku 2020 povedala: "Môj život bol formovaný tým, že som žena. Nemyslím si, že je nenávistné, keď to poviem. Poznám a milujem trans ľudí, ale vymazanie konceptu pohlaví odoberá mnohým z nich schopnosť zmysluplne diskutovať o svojich životoch. Nie je nenávisť hovoriť pravdu," povedala spisovateľka.

Hra Hogwarts Legacy vyšla v piatok pre konzoly PlayStation 5, Xbox X a S a tiež pre počítače. Verzia pre konzoly PlayStation 4 a Xbox One bude dostupná 4. apríla a na Nintendo Switch hra vyjde 25. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok