Ako využiť staré batérie z elektromobilov? Americká firma prišla s výhodným riešením

ta3 ČTK
11.2.2023 07:00

Spoločnosť B2U Storage Solutions dáva nový život vyslúžilým batériám pre elektromobily. Zo starých batérií vytvorila zariadenie na skladovanie elektriny, ktoré pripojila k energetickej sieti štátu Kalifornia. Firma je priekopníkom technológie, ktorá podľa nej výrazne zníži náklady na skladovanie energie.

Ako využiť staré batérie z elektromobilov? Americká firma prišla s výhodným riešením
AP Photo/Abbie Parr

Z 1300 bývalých batérií pre elektromobily spoločnosť vytvorila skladovacie zariadenie s kapacitou 25 megawatthodín, ktoré napojila na solárnu elektráreň v Kalifornii. Projekt je považovaný za prvý svojho druhu, ktorý dodáva elektrinu na veľkoobchodný trh. Firma vlani podľa svojho šéfa Freemana Halla zarobila jeden milión dolárov.

Technológia je ešte len v začiatkoch, úložisko pripojené k sieti však ukazuje možnosti ďalšieho využitia pre milióny vyslúžilých batérií z elektromobilov, ktoré sa v najbližších rokoch objavia na trhu. Je to aj nákladovo efektívnejší spôsob na získanie obrovského množstva batériovej skladovacej kapacity pre elektrinu zo slnka a vetra, ktorú by bolo možné využiť v období, keď nesvieti slnko ani nefúka vietor.

Technológia B2U umožňuje spájať batérie pre elektromobily dohromady bez toho, aby sa najskôr museli rozobrať. Firma bola založená v roku 2019 a podporuje ju japonská spoločnosť Marubeni. Predĺžením životnosti batérií sa ušetria zdroje aj náklady. Hall odhaduje, že systém, ako je ten od B2U, by investičné náklady na batérie, ktoré je možné pripojiť k sieti, mohol znížiť zhruba o 40 percent.

Batérie sú v čase, keď poháňajú vozidlá, veľmi namáhané a časom sa ich dojazd zhoršuje. Majú však stále hodnotu ako stacionárne úložisko, ktoré má miernejšie nároky, upozornil Hall. Batérie v systéme B2U sú osem rokov staré a kedysi poháňali automobily z produkcie firiem Honda a Nissan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok