V sutinách narodené zázračné dievčatko našlo nový domov. Ujme sa ho prastrýko

ta3 ČTK
10.2.2023 12:33

Dievčatko, ktoré sa narodilo v troskách budovy v meste Džindiras na severe Sýrie, dostalo meno Ája a nový domov našla u rodiny prastrýka. Ája prežila zemetrasenie ako jediná z jej priamej rodiny. Informoval o tom v piatok denník The Guardian.

V sutinách narodené zázračné dievčatko našlo nový domov. Ujme sa ho prastrýko
TASR/AP

Jedenásťčlenná rodina prastrýka dievčatka žije momentálne v stane, pretože ich dom sa kvôli zemetraseniu zrútil. Tisíce ľudí podľa BBC ponúklo, že novonarodenú Áju adoptujú.

"Nikomu nedovolím, aby ju adoptoval. Kým sa nevráti jej vzdialená rodina, starám sa o ňu ako o vlastnú," uviedol riaditeľ nemocnice Chalid Attíah, kde je Ája zatiaľ v inkubátore. Attíah má len o štyri mesiace staršiu dcéru, ktorú teraz jeho žena dojčí spolu s Ájou. Adopciu Áji ponúkli tisíce ľudí po tom, čo sa zábery jej záchrany rozšírili na sociálnych sieťach.

Ája je podľa agentúry AP jednou z niekoľkých sirôt, ktorých sa v Sýrii ujmú už aj tak zaťažené rodiny, ktoré sa samy vyrovnávajú so stratou domovov a blízkych a takmer 12 rokov trvajúcou občianskou vojnou. "Len desať percent budov je tu dostatočne bezpečných na to, aby sa v nich dalo žiť, zvyšok je neobývateľný," uviedol pre agentúru AP prastrýko dievčatka Saláh Badrán. Badránova rodina sa Áji ujme, len čo bude z nemocnice prepustená.

"Do nemocnice prišla v hrozne zlom stave, mala hrče a modriny, bola studená a takmer nedýchala," uviedol pediater Hání Marúf, ktorý sa o už stabilizované dievčatko stará v afrínskej nemocnici. Keď ju záchranári v pondelok ráno našli, bola so svojou už mŕtvou matkou stále spojená pupočnou šnúrou.

Ničivé zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zasiahlo v noci z nedele na pondelok pohraničnú oblasť medzi Tureckom a Sýriou si podľa posledných údajov vyžiadalo zatiaľ vyše 21700 obetí. Záchranári na zasiahnutých miestach aj naďalej nachádzajú preživších. Ájina rodina utiekla z nestabilnej provincie Dajr az-Zaur na západ v domnení, že v Džindirase, lokalite, ktorú od roku 2018 kontrolujú turecké sily a proturecké povstalecké skupiny, bude bezpečnejšie.

V noci z utorka na stredu režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada bombardoval zemetrasením zasiahnuté mesto Marea, ktoré sa nachádza 35 kilometrov severne od Halabu (Aleppa), uviedol britský denník The Independent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok