Zelenskyj sa po ceste z Bruselu stretol v Poľsku s Dudom. Preberali súčasnú situáciu na frontovej línii

ta3 ČTK
10.2.2023 08:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok po ceste z Bruselu späť do vlasti stretol v meste Rzeszów s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Na twitteri to dnes oznámila Dudova kancelária, ktorá zverejnila aj fotografiu a video zo schôdzky. Prezidenti podľa nej preberali Zelenského cestu do Bruselu a ďalších európskych miest a tiež bezpečnosť v regióne.

"Ukrajinský prezident informoval o svojej nedávnej diplomatickej činnosti v Bruseli a ďalších európskych hlavných mestách, rozhovory sa dotýkali aj bezpečnosti v regióne," píše kancelária poľského prezidenta.

Úrad pre medzinárodnú politiku pri kancelárii poľského prezidenta potom informuje, že Duda a Zelenskyj spolu preberali súčasnú situáciu na frontovej línii a potrebu ďalších spoločných akcií pre vojenskú podporu napadnutej krajiny. Ukrajina sa takmer rok bráni ruskej vojenskej agresii a Kyjev už nejaký čas očakáva, že Moskva ofenzívu rozšíri a zintenzívni.

V Rzeszówe, ktorý sa nachádza blízko hraníc s Ukrajinou, sa obaja prezidenti stretli aj vlani v decembri. Zelenskyj sa vtedy vracal zo Spojených štátov, čo bola jeho prvá zahraničná cesta od ruskej invázie do jeho krajiny.

Tento týždeň Zelenskyj navštívil Londýn, Paríž a Brusel, kde rokoval okrem iného s vrcholnými predstaviteľmi. V Bruseli požiadal lídrov únijných krajín o rýchlejšie dodávky zbraní vrátane stíhačiek alebo o tohtoročné začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok