Návštevu Bruselu ukončil Zelenskyj audienciou u belgického kráľa Filipa

ta3 tasr
9.2.2023 21:11

Belgický kráľ Filip a premiér federálnej vlády Alexander De Croo prijali vo štvrtok popoludní v Kráľovskom paláci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uviedla to agentúra Belga.

Návštevu Bruselu ukončil Zelenskyj audienciou u belgického kráľa Filipa
TASR/AP

Zelenskyj tým ukončil svoju krátku návštevu Bruselu, kde sa predtým zúčastnil na mimoriadnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu a stretol sa aj s lídrami 27-člennej EÚ na zasadnutí Európskej rady.

Volodymyr Zelenskyj počasa audiencie odovzdal belgickému kráľovi Filipovi úlomok ruského bojového lietadla Suchoj Su-25, ktoré zostrelila ukrajinská armáda, uviedol v príspevku na sociálnej sieti belgický Kráľovský palác. Ukrajinskí piloti na úlomok bojového lietadla napísali: "Spoločne zvíťazíme".

Ukrajinský prezident pricestoval do Belgicka vo štvrtok ráno po stredajšom pobyte v Londýne a Paríži. Bola to jeho druhá návšteva v zahraničí od začiatku ruskej agresie z 24. februára. Vlani v decembri bol na oficiálnej návšteve vo Washingtone.

Zelenskyj využil svoj pobyt v Bruseli na to, aby európskych lídrov vyzval na konkrétne záväzky v oblasti obrany. Jeho požiadavky sa týkali najmä dodávok bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, ale aj munície, delostrelectva, protivzdušnej obrany, obrnených vozidiel a ďalších obranných systémov.

De Croo ešte pred summitom pre domáce médiá uviedol, že Belgicko je ochotné aj naďalej poskytovať vojenskú podporu Kyjevu, ale na možnú požiadavku dodať Ukrajine stíhačky F-16 odpovie negatívne. "Potrebujeme naše stíhačky. Sú používané na obranu NATO a na zabezpečovanie ochrany vzdušného priestoru pobaltských krajín. Potrebujeme ich na ochranu belgického vzdušného priestoru. Môžeme Ukrajincom pomôcť s mnohými inými vecami," povedal De Croo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok