Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu pri Kreminne, povedal šéf oblasti

ta3 čtk
9.2.2023 18:50

Ruské invázne sily výrazne zosilneli útoky na východe Ukrajiny a snažia sa prelomiť ukrajinskú obranu pri meste Kreminna. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ukrajinský generálny štáb medzitým hlási za uplynulý deň odrazenie ruských útokov u 19 obcí v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti na východe krajiny.

drfgew
TASR/AP

"Môžem potvrdiť, že je tam výrazný nárast útokov a ostreľovania," povedal v ukrajinskej televízii Hajdaj, podľa ktorého sa Rusi snažia preraziť obranné línie pri Kreminne. "Zatiaľ nemali žiadny výrazný úspech, naše obranné sily sa tam držia pevne," dodal a zároveň uviedol, že ukrajinskí obrancovia potrebujú viac ťažkých zbraní a munície, aby udržali obranu a tiež mohli začať protiofenzívu.

Kreminna, ktorú okupujú ruské invázne sily, sa nachádza asi 100 kilometrov severozápadne od oblastnej metropoly Luhansku a pred inváziou tam žilo okolo 18-tisíc ľudí poznamenal Reuters, podľa ktorého by sa ruské sily prelomením tamojšej ukrajinskej obrannej línie priblížili.

Invázne sily sa snažia plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť a naďalej sústredia svoje úsilie na vedenie útočných akcií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku, uviedlo vo svojom pravidelnom rannom operačnom zvodcovi velenie ukrajinských síl.

Ruská invázna armáda podľa ukrajinského generálneho štábu sústredí svoje úsilie na útoky pri Kreminne v Luhanskej oblasti a ďalej potom pri Bachmute, Avdijivke, Opytne, Marjinky a Vuhledare v Doneckej oblasti. "Aktívne využíva taktické armádne letectvo na údery na pozície našich jednotiek," píše štáb. Ten okrem iného ďalej uvádza, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky pri dvoch obciach v Luhanskej oblasti, pri 16 obciach (vrátane Bachmutu) v Doneckej oblasti a jednej obci v Záporožskej oblasti. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle overiť.

Kyjev už nejaký čas očakáva, že Moskva rozšíri a zintenzívni svoju ofenzívu. Reuters v stredu napísal, že Rusi zosilnili útoky na východe Ukrajiny a americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze uvádza, že ruská armáda znovu získala iniciatívu a začala ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti. Tempo ruských operácií pozdĺž línie Svätove-Kreminna v Luhanskej oblasti sa podľa ISW za posledný týždeň výrazne zvýšilo.

Ruské zdroje podľa inštitútu informujú o tom, že ruské jednotky útočia na ukrajinské obranné línie a postupujú na hraniciach Charkovskej a Luhanskej oblasti, predovšetkým severozápadne od Svatovej pri Kupjansku a západne od Kreminny. Ukrajinskí obrancovia podľa ISW zatiaľ bránia ruským silám dosiahnuť významné úspechy.

Ruské jednotky prevzali iniciatívu a začali veľkú ofenzívu v Luhansku

Ruské sily na Ukrajine opäť prevzali iniciatívu a začali ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti, uviedol v aktuálnej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tempo ruských operácií pozdĺž línie Svätove-Kreminna v západnej Luhanskej oblasti sa za posledný týždeň výrazne zrýchlilo a ruské zdroje podľa ISW informujú, že ruské jednotky útočia na ukrajinské obranné línie a postupujú na hraniciach Charkovskej a Luhanskej oblasti, hlavne severozápadne od Svätova pri Kupjansku. od Kreminny.

Geolokačné zábery bojov potvrdzujú ruské územné zisky v oblasti Dvorične severozápadne od mesta Svatove. Ruské vojenské velenie navyše zrejme plne nasadilo časti niekoľkých konvenčných divízií k rozhodujúcim útočným operáciám v oblasti, ako už ISW informoval skôr.

Nasadenie podstatných častí najmenej troch veľkých ruských divízií do operácií v tomto sektore naznačuje, že ruská ofenzíva začala, aj keď ukrajinské sily zatiaľ bránia ruskej armáde dosiahnuť väčšie úspechy. Ruská ofenzíva pravdepodobne ešte nedosiahla plné tempo, uviedol ISW. Zatiaľ čo ruské sily v Luhanskej oblasti teraz určujú podmienky boja, ich plné nasadenie by mohlo viesť k vyvrcholeniu bojov bez toho, aby ruské sily dosiahli ciele, teda obsadenie celej Luhanskej a Doneckej oblasti. Takúto situáciu by mohla ukrajinská strana využiť na protiofenzívu.

Súkromná žoldnierska armáda ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, známa ako Wagnerova (v prepise z ruštiny Vagnerova) skupina, dnes oznámila, že prestala regrutovať väzňov do bojov na Ukrajine. Táto žoldnierska jednotka stála na čele niekoľko mesiacov trvajúceho útoku na mesto Bachmut v Doneckej oblasti a hrá čoraz významnejšiu úlohu v ruskej vojne na Ukrajine.

"Nábor väzňov Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou bol úplne zastavený," uviedol Prigožin na sociálnych sieťach. "Voči tým, ktorí pre nás teraz pracujú, plníme všetky záväzky," dodal.

Wagnerova skupina začala vlani v lete naberať ako žoldnierov ruských väzňov. Prigožin, podnikateľ v gastronómii, ktorý v dobách Sovietskeho zväzu strávil deväť rokov vo väzení, ponúkol odsúdeným milosť, ak prežijú šesť mesiacov na Ukrajine. Skupina tají, koľko väzňov naverbovala. Podľa ruskej väzenskej služby počet väzňov v krajine od augusta do novembra klesol o viac ako 20-tisíc, čo je najviac za viac ako desať rokov. V decembri agentúra Reuters s odvolaním sa na americké spravodajské služby uviedla, že Wagnerova skupina má na Ukrajine nasadených 40.000 väzňov, ktorí tvoria prevažnú väčšinu jej síl v krajine.

Bieloruský opozičný denník Naša Niva dnes napísal, že bieloruskí inštruktori na vojenských cvičiskách v krajine vedú výcvik nielen zmobilizovaných ruských záložníkov, ale aj väzňov Prigožinovej žoldnierskej armády. "Áno, cvičia ich v Minskej oblasti. Je tam zosilnená stráž, ale bieloruskí policajti sa sťažujú, pretože strážiť väzňov s prístupom k zbraniam je riskantné. Opakovane dochádza k pokusom o útek, ale neúspešným," povedal denníku nemenovaný zdroj z bieloruskej armády. Na výcviku väzňov v Bielorusku sa podľa neho mohli dohovoriť osobne "obaja diktátori", teda Vladimír Putin a Alexander Lukašenko.

Ruskí predstavitelia navrhujú ďalšie opatrenia, ktoré majú zrejme pripraviť ruský vojenský priemysel na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine, a zároveň zrejme vytvára ďalšie podmienky na obchádzanie sankcií. Premiér Michail Mišustin v stredu povedal, že ruská vláda bude dotovať investičné projekty na modernizáciu podnikov pôsobiacich v záujme ruskej armády a vyčlení značné prostriedky na výrobu nového vojenského vybavenia. Mišustin tiež uviedol, že ruská vláda rozšíri výhody pre ruských podnikateľov, ktorí podporujú armádu, vrátane predĺženia doby splatnosti za prenajatý federálny majetok.

V stredu Británia oznámila nové sankcie na ruský vojenský priemysel. ISW ale už skôr uviedol, že 82 percent bezpilotných lietadiel vyrobených v Iráne a zostrelených na Ukrajine malo čipy, polovodiče a ďalšie komponenty z USA. Rusko a Irán tak zrejme využívajú medzier v sankciách na dovoz zbrojných komponentov západnej proveniencie a dováža ich do Ruska cez sprostredkovateľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok