Mužské super-G na MS ovládol Kanaďan Crawford

ta3 TASR
9.2.2023 13:15

Kanadský lyžiar James Crawford sa vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel stal novým majstrom sveta v super-G, keď o stotinku sekundy zdolal Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho. Dvadsaťpäťročný pretekár získal svoje prvé zlato na šampionátoch a druhú medailu, keďže z olympijských svahov ho zdobí bronz v kombinácii. Tretie miesto a druhý cenný kov na podujatí v jeho domovskom regióne vybojoval Francúz Alexis Pinturault (+0,26 s).

Mužské super-G ovládol Kanaďan Crawford
TASR/AP

Crawford patril k širšiemu okruhu kandidátov na popredné priečky, ale nie úplne na medailové. Vo Svetovom pohári skončil v super-G raz druhý a v zjazde pridal ďalšie dve pódiové umiestnenia, všetko v minulej sezóne. "Toto sa skvele vychutnáva. Fakt som to nečakal, aj keď som bol nabudený a chcel som uspieť. Dostal som sa do dobrej línie, išlo mi to parádne a točil som čisto. Ale aj tak som neveril vlastným očiam, keď tam zasvietila zelená. Bol to šok a vzápätí obrovská emócia," uviedol nový majster sveta Crawford.

Zato je vysokofavorizovaný rovesník Marco Odermatt musí o svoj prvý kov na MS bojovať, Švajčiara zatiaľ okrem množstva triumfov v SP zdobí len olympijské zlato v obrovskom slalome. "Je to sklamanie, keď chcete zlato a nemáte ani medailu. Moja jazda nebola zlá, ale tri boli lepšie."  

Zaujímavý prebieh pretekov

Prvý pozoruhodný čas spravil už s dvojku Loic Meillard, ale seriál top-favoritov sa začal od čísla sedem. Pred ňou štartoval šampión z roku 2019 Dominik Paris, nemá špičkovú fazónu, lenže prvými dvoma medzičasmi potvrdil jej dobré gradovanie. Talian šiel príliš riskante a uprostred jazdy zobral jednu bránku so sebou do pádu, ale do cieľa zlyžoval sám. 

Následne sa dostal do vedenie Marco Odermatt, ktorý mal slabšie horné medzičasy ako Paris, ale dole získal na Meillarda. Už ďalší v cieli naznačil, že vedúci pretekár SP a víťaz štyroch zo šiestich superobrovských slalomov tejto sezóny SP nezíska zlato ako svoju prvú medailu na svojich tretích MS. 

Bol ním Alexis Pinturault, ktorý sa na materskom svahu po zlate v kombinácii dostal aj v špeciálnom super-G do vedenia. Francúz šiel podobne ako naposledy, predviedol najčistejší štýl s hladkými prechodmi z hrany na hranu.   

Kilde napokon netriumfoval

Zvyk Aleksandra Aamodta Kildeho je v každom oblúku čo najskôr dostať lyže na sklznicu. Nór šiel agresívne, v niektorých zákrutách aj s drobnými chybičkami a išiel pomerne jasne do vedenia. Zdalo sa, že víťaz dvoch super-G sezóny mieri za svojím prvým titulom na šampionátoch, štartuje na štvrtom od roku 2015, na predchádzajúcom chýbal pre zranenie. 

"Tak to v športe chodí. Jedna stotinka, to je veľká škoda, ale treba sa pozerať dopredu. Možno v ďalších pretekoch príde ten čas, aj keď tam teraz bude tlak. Tak či onak som aj dnes šťastný, je to prvá medaila z tohto typu podujatia," vyjadril sa Kilde.

Zlatá nádej dvojnásobného olympijského víťaza trvala v relatívne krátkom a rýchlom super-G niečo vyše minúty, lebo Crawford zaskočil favoritov prvého sledu. Predviedol čosi ako mix jazdy Kildeho a Pinturaulta a zaradil ich za seba na ďalšie pódiové pozície, Nóra najtesnejší rozdielom, hoci medzičasy mal na hrane bronzu.        

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok