Pevnejšie zdravie, spomalené starnutie: Zistite, aké výhody má návšteva sauny

TA3/zm
16.2.2023 16:00

Je ideálna obdobie na to, aby ste sa pravidelne saunovali. Podporíte tým imunitu a dokonca spomalíte starnutie.

Pevnejšie zdravie, spomalené starnutie: Zistite, aké výhody má návšteva sauny
Pexels

Návšteva sauny má mnoho výhod, a to nielen relaxačných a zdravotných. Dobre to vedeli už starí Rimania či Egypťania.

Pevnejšia imunita

Hoci sa nám vďaka fínskej saune spája táto činnosť práve so severom Európy, tento druh relaxu nepochádza odtiaľ. No v Škandinávii má už svoje pevné korene a návšteva sauny sa považuje za niečo posvätné. Fíni dobre vedia, že pobyt v horúcom prostredí vystriedaní následne ľadovým kúpeľom utužuje imunitu. Naštartuje sa tvorba bielych krviniek, ktoré v tele bojujú aj s virózami infekciami. Ak navštevujete saunu pravidelne, riziko, že prechladnete alebo chytíte sezónny vírus, je znížené na polovicu.

Lepší spánok

V dobe, kedy každý z nás pomaly denne zažíva nejakú formu stresu, pôsobí sauna na ľudský organizmus aj relaxačne. A to nielen vo chvíľach pobytu v nej, ale aj pozitívny dopad pocítite aj večer, keď si budete líhať do postele. Odborníci volajú pocit po saunovaní šťastná únava, a tak padnete do perín a zaspíte ako bábätko. Mimochodom, kvalitný spánok tiež súvisí s celkovým zdravím, pretože sa počas neho telo regeneruje. A v neposlednom rade má vplyv aj na krásu.

Spomalené starnutie

V horúcom prostredí sauny sa rozširujú póry a z tela sa vyplavujú toxíny. Ak chcete, aby malo saunovanie ešte lepší dopad na vašu pokožku a spomalili ste tak starnutie, zaobstarajte si špeciálnu drsnú rukavicu, pomocou ktorej si urobíte priamo v saune peeling a zbavíte sa odumretých kožných buniek.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok