Finančné riaditeľstvo zverejnilo zoznam daňových hriešnikov

TA3, TASR
4.2.2013 12:55

Finančné riaditeľstvo SR dnes zverejnilo zoznam subjektov, u ktorých sa našli dôvody na zrušenie ich registrácie ako platcov dane z pridanej hodnoty (DPH). Údaje vychádzajú z predošlého zoznamu rizikových spoločností, hoci neobsahuje všetkých rizikových podnikateľov.

Údaje vychádzajú z predošlého zoznamu rizikových spoločností, hoci neobsahuje všetkých rizikových podnikateľov. "Definitívne platí, že subjekty, ktoré sa na tomto zozname ocitnú považujeme za rizikové," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Finančnej správy (FR) SR František Imrecze.

Na zoznam sa dostali spoločnosti, ktoré opakovane nesplnili povinnosť podať daňové priznanie a niekoľkokrát nezaplatili niektorú z daní. Sú tam však rovnako firmy, ktorých predstavitelia neboli viackrát zastihnutí na svojej oficiálnej adrese alebo opakovane porušili povinnosti pri daňovej kontrole.

FR uverejnilo mená spoločností na svojej internetovej stránke na základe novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá začala platiť 1. októbra 2012. Podľa Imreczeho čakalo riaditeľstvo až tri zdaňovacie obdobia kým so zoznamom prišlo. "My sa samozrejme chceme vyhnúť tomu aby sme na tento zoznam dávali subjekty, ktoré sú v omeškaní s podaním daňového priznania pár dní, alebo pár týždňov a plnia si svoje daňové povinnosti," zdôraznil Imrecze.

Na zozname sa momentálne nachádza 1402 subjektov, pričom riaditeľstvo ho bude aktualizovať na mesačnej báze. Súčasná celková hodnota daňových nedoplatkov týchto firiem predstavuje viac ako 143 miliónov eur a najvyššia hodnota nedoplatku je 18,7 milióna eur. Z celkového počtu firiem 439 subjektov nepodalo daňové priznanie za DPH a 963 nepodalo priznanie aj za iné dane.

Najviac firiem na zozname má sídlo v Bratislave, čo je podľa Imreczeho pomerne očakávateľné, pretože v hlavnom meste je aj celkovo registrovaných najviac spoločností. "Zaujímavým údajom je, že na druhom mieste sa ocitli Košice, ktoré majú 306 subjektov a je to na počet subjektov, ktoré sú v Košiciach, relatívne vysoké číslo," skonštatoval Imrecze. Na treťom mieste skončil Trenčín. Väčšina subjektov je z odvetvia obchodu, po ktorom nasleduje stavebníctvo, doprava, poradenské služby a reklama.

Cieľom zoznamu má byť predovšetkým služba podnikateľom, ktorí si na jeho základe môžu overiť dôveryhodnosť svojich obchodných partnerov. Pokiaľ obchodujú so subjektom, ktorý sa na zozname nachádza, nemôžu toho podnikateľa považovať za dôveryhodného.

"Takisto umožní tento zoznam možnosť zaviesť inštitút ručenia za daň, ktorý bol takisto zavedený novelou zákona o DPH," dodal šéf FR SR.

Podľa generálneho riaditeľa daňovej a colnej sekcie na FR Daniela Čecha je inštitút ručenia za daň dôležitým nástrojom pri výkone daňovej kontroly, ktorá je zameraná na DPH. Vďaka zoznamom a pripravovanému ratingu podnikateľov totiž bude môcť kontrolór podnikateľom preukázať, že mohli vedieť o tom, že dotyčný partner, u ktorého si uplatnili DPH na vstupe daň neodvedie.

S Annou Tkáčovou o čiernom zozname pre firmy

Záznam z tlačovej besedy finančného riaditeľstva

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok