Káčer reagoval na výzvu Matoviča a Gyimesiho: Nebudem sa ospravedlňovať Maďarsku

ta3
9.2.2023 10:20

Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer reagoval vo štvrtok na sociálnej sieti na výzvu exministra financií Igora Matoviča a poslanca Györgya Gyimesiho (obaja OĽANO), aby sa ospravedlnil za výroky o možných územných nárokoch Maďarska na Slovensku. Káčer vyhlásil, že sa ospravedlňovať nebude a Maďarov má rád.

Káčer v utorkovej relácii TV Markíza Na telo plus pripustil, že pokiaľ by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, čelili by sme hrozbe nároku na naše územie od Maďarska. "Keby bol býval Vladimir Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ," odpovedal na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom na Slovensko. Možnosť maďarských nárokov je podľa Káčera témou.

Matovič v stredu uviedol, že považuje slová šéfa slovenskej diplomacie za zásadné obvinenie nášho suseda. Káčer podľa neho vyťahuje maďarskú kartu a podsúva verejnosti konšpiráciu. Takéto obvinenia sú podľa Matoviča hrubo za diplomatickými pravidlami. Myslí si, že Káčer sa so svojimi výrokmi rozhodol ísť v šľapajach niekdajšieho šéfa SNS Jána Slotu.

"Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny. Že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie," uviedol Káčer vo štvrtok v statuse na Facebooku. 

Ako minister ďalej pokračoval, Maďarov nekritizuje a má ich rád. "Toto nie je konflikt národov. Je to kritika konkrétnej politiky. Tej, ktorá z lídra boja za demokraciu v regióne začiatku 90. rokov, urobila čiernu dieru na európskej politickej mape a trójskeho koňa záujmov Putina v Európe. Kto kritizoval Mečiara, nebol nepriateľ Slovenska. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko, Matovič je nikto a kto je Gyimesi netuším, môžem iba hádať. Slováci a Maďari tu spolu žijú tisíc rokov, budú aj ďalej. Verím že v harmónii," reagoval. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok