Rusi zvyšujú tempo operácií v Luhansku. Prevzali iniciatívu a začali veľkú ofenzívu

ta3 ČTK
9.2.2023 08:38

Ruské sily znovu získali iniciatívu na Ukrajine a začali ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej aktuálnej správe o stave bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Silnieme, hovorí Jermak. Ukrajina dostane vojenskú pomoc, ktorú potrebuje na ukončenie vojny
TASR/AP

Tempo ruských operácií pozdĺž línie Svätove-Kreminna v západnej Luhanskej oblasti sa za posledný týždeň výrazne zvýšilo a ruské zdroje podľa ISW informujú o tom, že ruské jednotky útočia na ukrajinské obranné línie a postupujú na hraniciach Charkovskej a Luhanskej oblasti, predovšetkým severozápadne od Svätova pri Kupjansku a západne od Kreminny.

Geolokačné zábery bojov potvrdzujú ruské územné zisky v oblasti Dvorične severozápadne od mesta Svatove. Ruské vojenské velenie navyše podľa všetkého plne nasadilo časti niekoľkých konvenčných divízií k rozhodujúcim útočným operáciám v oblasti, ako už ISW informoval v predchádzajúcich správach. Nasadenie podstatných častí najmenej troch veľkých ruských divízií do operácií v tomto sektore naznačuje, že ruská ofenzíva začala, aj keď ukrajinské sily zatiaľ bránia ruským silám dosiahnuť významné úspechy. Ruská ofenzíva pravdepodobne ešte nedosiahla plné tempo. Navyše jej úspech nie je zaručený ani vopred daný, dodáva ISW.

Zatiaľ čo ruské sily v Luhanskej oblasti teraz prevzali iniciatívu a určujú podmienky boja, plné nasadenie týchto síl by mohlo viesť k prípadnému vyvrcholeniu bojov bez toho, aby ruské sily dosiahli svoje ciele, teda obsadenie celej Luhanskej a Doneckej oblasti. Takáto situácia by pravdepodobne poskytla výhodu ukrajinskej strane, ktorú by ju mohla využiť na vlastnú protiofenzívu.

Wagnerovci zastavili nábor

Súkromná žoldnierska armáda ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, známa ako Wagnerova skupina, dnes oznámila, že prestala regrutovať väzňov do bojov na Ukrajine. S odvolaním sa na zakladateľa skupiny o tom informovala agentúra Reuters. Táto žoldnierska jednotka stála na čele niekoľko mesiacov trvajúceho útoku na mesto Bachmut v Doneckej oblasti a hrá čím ďalej tým významnejšiu úlohu v ruskej vojne na Ukrajine.

"Nábor zajatcov Wagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou bol úplne zastavený," uviedol Prigožin na sociálnych sieťach. "Voči tým, ktorí pre nás teraz pracujú, plníme všetky svoje záväzky," dodal.

Wagnerova skupina začala v lete 2022 naberať väzňov v rozvetvenom ruskom väzenskom systéme, pričom Prigožin, podnikateľ v oblasti gastronómie, ktorý si v dobách Sovietskeho zväzu odsedel deväť rokov vo väzení, ponúkol odsúdeným milosť, ak prežijú šesť mesiacov na Ukrajine.

Skupina neposkytla informácie o tom, koľko väzňov nastúpilo do jej radov, ale údaje ruskej väzenskej služby zverejnené v novembri ukázali, že počet väzňov v krajine klesol od augusta do novembra o viac ako 20 000, čo je najväčší pokles za viac ako desať rokov. V decembri agentúra Reuters s odvolaním sa na americké spravodajské služby uviedla, že Wagnerova skupina má na Ukrajine nasadených 40-tisíc naverbovaných väzňov, ktorí tvoria prevažnú väčšinu síl skupiny v krajine.

Príprava vojenského priemyslu

Ruskí predstavitelia naďalej navrhujú opatrenia, ktoré majú pripraviť ruský vojenský priemysel na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine, a zároveň pravdepodobne vytvárajú ďalšie podmienky na obchádzanie sankcií.

Premiér Michail Mišustin v stredu povedal, že ruská vláda bude dotovať investičné projekty na modernizáciu podnikov pôsobiacich v záujme ruskej armády a vyčlení značné prostriedky na výrobu nového vojenského vybavenia. Mišustin tiež uviedol, že ruská vláda rozšíri výhody pre ruských podnikateľov, ktorí podporujú ruskú armádu, vrátane predĺženia doby splatnosti za prenajatý federálny majetok.

Ôsmeho februára Veľká Británia oznámila nový zoznam sankcionovaných subjektov zameraný na ruský vojenský priemysel. ISW už skôr uviedol, že 82 percent bezpilotných lietadiel vyrobených v Iráne a zostrelených na Ukrajine malo čipy, polovodiče a ďalšie komponenty zo Spojených štátov, čo naznačuje, že Rusko a Irán pravdepodobne využívajú medzier v sankciách na dovoz zbrojných komponentov západnej proveniencie do Ruska prostredníctvom sprostredkovateľských subjektov.

Snaha Kremľa pripraviť ruský vojenský priemysel na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine čiastočne závisí od schopnosti ruského vojenského priemyslu mať stály prístup k niekoľkým bezpečným dodávateľským reťazcom kľúčových zahraničných komponentov, ktoré sama vyrábať nedokáže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok