Austrália sa obáva špionáže. Z vládnych budov odinštaluje čínske bezpečnostné kamery

ta3 TASR
9.2.2023 07:29

Austrália odinštaluje z niektorých svojich vládnych budov bezpečnostné kamery čínskej výroby pre obavy zo špionáže. V noci na štvrtok o tom informovalo austrálske ministerstvo obrany, podľa ktorého sa dá len takýmto spôsobom zaručiť "úplná bezpečnosť" vládnych inštitúcií. Informuje agentúra AFP.

Austrália: V Sydney a štáte Nový Južný Wales sa po 106 dňoch skončil lockdown
TASR/AP

K podobným krokom sa už v minulosti odhodlala aj Británia a Spojené štáty. Podľa oficiálnych štatistík sú bezpečnostné kamery nainštalované vo viac ako 200 austrálskych vládnych budovách, pričom najmenej jedna z týchto inštitúcií patrí tamojšiemu rezortu obrany.

Kamery používané v austrálskych vládnych budovách vyrobili čínske spoločnosti Hikvision a Dahua, ktorú sú v USA už zakázané. Podľa Washingtonu totiž predstavujú "neprijateľné riziko pre národnú bezpečnosť". Austrálsky minister obrany Richard Marles uviedol, že všetky kamery čínskej výroby budú odstránené najmä z budov patriacich rezortu obrany a vojenských areálov.

Agentúra AFP pripomína, že aj mesto Canberra sa v stredu rozhodlo z Austrálskeho národného vojnového pamätníka odstrániť bezpečnostné kamery čínskeho výrobcu pre obavy, že sú využívané na špionáž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok