Čína rozmiestnila balóny po celom svete, tvrdí Biely dom. Videli ich na viacerých kontinentoch

ta3 tasr
8.2.2023 21:42

Biely dom v stredu uviedol, že Čína prevádzkuje globálnu flotilu špionážnych balónov podobných tomu, ktorý Spojené štáty minulý týždeň zostrelili nad Atlantickým oceánom pri pobreží Severnej Karolíny. Informuje o tom agentúra AFP.

"Všetky tieto balóny sú súčasťou (čínskej)... flotily balónov vyrobených na vykonávanie špionážnych operácií," povedala novinárom na palube lietadla Air Force One hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierrová.      

"Za niekoľko posledných rokov boli čínske balóny spozorované v mnohých krajinách na piatich kontinentoch," uviedla. Dodala, že USA sú ohľadom tejto záležitosti v kontakte so svojimi spojencami a partnermi.

K zostreleniu balóna došlo 4. februára. Čína tvrdí, že išlo o civilný balón používaný na meteorologické účely, ktorý sa nedopatrením dostal mimo stanovenej trasy. Washington to odmieta s tým, že to bolo sofistikované špionážne zariadenie.

Balón bol nad západom USA zaznamenaný 2. februára. Počas pomalého letu nad stredom Spojených štátov údajne preletel ponad niekoľko prísne tajných vojenských objektov, kým ho 4. februára nezostrelila stíhačka pri pobreží Atlantického oceánu.

Podľa amerických predstaviteľov boli podniknuté protiopatrenia, ktoré mali zariadeniam na balóne znemožniť získať tajné informácie. Americké námorníctvo momentálne uskutočňuje rozsiahlu operáciu s cieľom zozbierať všetky časti čínskeho balóna, ktoré majú byť následne podrobené analýze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok