WHO pomôže Turecku a Sýrii. Vyšle tam expertné tímy a zdravotnícky materiál

ta3 čtk
8.2.2023 20:16

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vysiela do Turecka a Sýrie expertné tímy a špeciálne lety so zdravotníckym materiálom, vrátane chirurgických traumatologických balíčkov. Novinárom to povedal šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Koordinátor OSN pre Sýriu Mustafa Binlamlí vyzval medzitým sýrsku vládu, aby uľahčila dovoz pomoci aj do povstalcami držaných oblastí na severozápade krajiny. Varoval, že zásoby pomoci v tomto regióne budú čoskoro vyčerpané.

WHO pomôže Turecku a Sýrii. Vyšle tam expertné tímy a zdravotnícky materiál
TASR/AP

WHO vyšle do oblastí delegáciu "na vysokej úrovni", ktorá bude všetku pomoc koordinovať, a tiež tri lietadlá so zdravotníckymi potrebami, jeden je už na ceste do Istanbulu. "Potrebujú obrovské množstvo zdravotníckeho materiálu," uviedla zástupkyňa WHO pre Sýriu Imán Šankítíová.

"Vzhľadom k poveternostným podmienkam a neustálym následným otrasom ide v súvislosti so záchranou životov o preteky s časom. Ľudia potrebujú prístrešie, jedlo, čistú vodu a lekársku starostlivosť v súvislosti so zraneniami spôsobenými zemetrasením, ale aj kvôli ďalším zdravotným potrebám," uviedol šéf WHO na tlačovej konferencii. Jeden let už je na ceste do Istanbulu, ďalší, ktorý smeruje do Damasku, je pripravený na odlet. Tretí let, ktorý má mieriť aj do sýrskej metropoly, sa zatiaľ plánuje, dodal šéf WHO.

Ako uviedla Šankítíová, počty mŕtvych a zranených sa zvyšujú každú hodinu. "Sme veľmi znepokojení tým, že existujú oblasti, kam sme sa kvôli zemetraseniu ešte neboli schopní dostať." Zdravotníctvo v Sýrii je podľa nej v hroznom stave, niektoré nemocnice zostali po otrasoch neprístupné.

Binlamlí v súvislosti so Sýriou vláde v Damasku odkázal, že teraz "musí ísť politika bokom". "Nechajte nás robiť našu humanitárnu prácu," citovala ho agentúra AFP. "Nemôžeme si dovoliť čakať a vyjednávať. Keď budeme konať, je koniec," dodal.

Agentúra Reuters hovorila so sýrskym zdravotníkom, ktorý uviedol, že rozsah zranení je po pondelkovom zemetrasení oveľa väčší, než tomu bolo počas 11 rokov trvajúcej občianskej vojny v krajine. "Je to obrovská katastrofa. Prežil som ostreľovanie a masakre. Toto je ale iné, šialené a desivé. Prvá masívna vlna pacientov prekonala možnosti akéhokoľvek lekárskeho tímu," popísal 34-ročný chirurg z Halabu (Aleppo), ktorý pracuje v nemocnici neďaleko hranice s Tureckom. 

"Zranených z ostreľovania a bombardovania privážali jedného po druhom, v malých vlnách. Zemetrasenie ale znamenalo, že jeden deň dorazilo 500 ľudí, ktorí potrebovali desiatky operácií. Mnoho zo zranených zomrelo do hodiny alebo dvoch kvôli traumatickému šoku, srdcovému zlyhaniu alebo krvácaniu, zvlášť keď tu panuje veľmi chladné počasie a pod troskami boli 11 či 12 hodín," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok