Dzurindov nový politický projekt mi pripomína Matovičove OĽANO, tvrdí Hrušovský

ta3/Anka Žitná
8.2.2023 17:01

S blížiacim sa termínom predčasných parlamentných volieb sa na politickej scéne objavili nové stranícke projekty a zoskupenia. Návrat ohlásil Mikuláš Dzurinda, nové tváre naberá na palubu aj vedenie kresťanských demokratov, ktorí už od roku 2016 nedokázali prekročiť päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu. Otázne je, ako im pomôže, ak sa na ich kandidátke objavia nové mená politikov spojených s troskami Matovičovej koalície.

tak_takto_91.jpg
TA3

Bývalý predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský sa na postupy súčasného vedenia KDH pozerá kriticky. Postupy, akými by sa strana chcela opäť dostať do parlamentu, sa mu nepozdávajú.

„Stretávať sa a rokovať, áno. Ale príliš veľa ponúkať? Strana nemôže budovať svoju silnú pozíciu na ponukách a získavaní politikov, ktorí sú teraz aktuálne v iných stranách. KDH by malo byť dosť sebavedomé, múdre a politicky aj mocensky zodpovedné, aby si samo trúflo robiť politiku tak, aby si ju ľudia všímali, viac jej dôverovali a dostali potom stranu do parlamentu. Preto som bol prekvapený dvoma stretnutiami predsedu Majerského s Mikulášom Dzurindom, ktorý sa pokúša vytvoriť nejakú predstavu o opätovnom pokuse zjednotenia politických strán. Takisto som bol prekvapený ponukou pre premiéra Eduarda Hegera. Skôr sa mi zdá, že strany sa tým ešte viac štiepia,“ uviedol Pavol Hrušovský v relácii Tak takto?!

Projekt Modrej koalície sa prirovnáva ku koaličnému zoskupeniu SDK, ktoré v roku 1998 zjednotilo politickú scénu a dokázalo po voľbách vytvoriť novú vládu bez Vladimíra Mečiara. Hrušovský však upozorňuje na rozdiely medzi SDK z roku 1998 a Modrou koalíciou. „Vtedy malo KDH malo 12 percent preferencií. My sme veľkoryso ponúkli miesta na kandidátke napríklad Jánovi Langošovi. Ale nedá sa porovnať situácia vtedy a teraz. Aby sme si nezvykli robiť z politických strán chemické laboratóriá- takéto pokusy, ktoré krátkodobo môžu vytvoriť efekt, ale nemajú trvalú hodnotu, pokiaľ tam nie je rozum a politická zodpovednosť,“ dodal Hrušovský. 

Je presvedčený, že Mikuláš Dzurinda mal v politike vždy úprimný záujem pomáhať a ten dobrý úmysel mu ani teraz nemôže vytknúť. „Ale môj prvý pocit, keď som počul Mikuláša Dzurindu a jeho nových ľudí- pripomínal mi stranu Igora Matoviča Obyčajných ľudí. Nepredstavil stranu, ktorá by už mala nejaké percentá a oslovila by iné strany a povedala im poďme sa zjednotiť. Neviem, ako to má prerokované s ostatnými subjektami, či už má dohody, aby sa takýto blok mohol vytvoriť. Neviem, ako premýšľa premiér Heger," povedal Hrušovský. 

"Bolo by dobré keby už povedal svoje rozhodnutie. Počúvame rôzne úvahy, či nepreberie inú politickú stranu, hovorí sa o strane Veroniky Remišovej, hovorí sa aj o tom, že by mohol založiť novú stranu. Ján Budaj, ktorý odišiel s dvanástimi poslancami OĽANO, skôr atomizuje politiku do viacerých subjektov, ktoré môžu mať úplne opačný efekt. Lebo tie strany tvoria guláš politiky, nikto nevie, čo tá politika reprezentuje. Je to len nejaký zápas proti niečomu. A to nestačí,“ konštatoval Hrušovský.

Celú reláciu Tak Takto?! si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok