Vyšetrovanie zostrelenia lietadla MH17 nad Ukrajinou pozastavili. Chýba dostatok dôkazov

ta3 ČTK
8.2.2023 14:19

Medzinárodný tím pozastavil vyšetrovanie zostrelu lietadla MH17 nad separatistickým územím na východe Ukrajiny, ktoré si v roku 2014 vyžiadalo 298 životov. Na tlačovej konferencii v holandskom Haagu o tom v stredu podľa agentúry AP informovali vyšetrovatelia.

Vyšetrovanie zostrelenia lietadla MH17 nad Ukrajinou pozastavili. Chýba dostatok dôkazov
TASR/AP

Vyšetrovatelia uviedli, že nemajú dostatok dôkazov, aby mohli trestne stíhať ďalšie osoby, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina. Vlani v novembri holandský súd kvôli zostreleniu malajzijského lietadla odsúdil v neprítomnosti na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského separatistu.

Holandská vyšetrovateľka Digna van Boetzelaerová v stredu vyhlásila, že vyšetrovanie dosiahlo svoj limit. Vyšetrovatelia tak síce napríklad majú "silné indície", že ruský prezident Putin rozhodol o dodaní raketového systému Buk proruským separatistom na východe Ukrajiny. Práve ten potom lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru 17. júla 2014 zostrelil. Dôkazy sú ale nedostatočné na začatie trestného stíhania. Podobne je to podľa nej aj v prípade ďalších podozrivých.

Holandský súd vlani dospel k záveru, že dopravný stroj spoločnosti Malaysia Airlines zostrelila raketa ruskej výroby odpálená z poľa na východe Ukrajiny, ktorý v tom čase kontrolovali proruskí separatisti. Rusko, ktoré akýkoľvek podiel na tragédii odmieta, verdikt označilo za politickú objednávku.

Sudcovia za vinných považovali Rusov - Igora Girkina a Sergeja Dubinského - a tiež ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to z dôvodu, že pomáhali s prevozom a inštaláciou odpaľovacieho systému, hoci to neboli oni, kto raketu vypálil. Odsúdení zostávajú na úteku a je nepravdepodobné, že si trest odpykajú. Predpokladá sa, že sa všetci nachádzajú v Rusku, ktoré ich nechce vydať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok