Grécko oficiálne zrušilo referendum

TA3, SITA, foto: TASR
4.11.2011 14:17

Grécky minister financií Evangelos Venizelos v piatok svojim európskym partnerom oznámil, že Grécko oficiálne zrušilo plány usporiadať referendum, ktoré rozhnevali lídrov Európskej únie.

Grécko oficiálne zrušilo referendum

Venizelos v stanovisku uviedol, že povedal komisárovi EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Ollimu Rehnovi, nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu a šéfovi skupiny ministrov financií eurozóny Jeanovi-Claudeovi Junckerovi "o rozhodnutí Grécka neuskutočniť referendum". Až doteraz Atény oficiálne nezavrhli ideu ľudového hlasovania, pričom grécky premiér Geórgios Papandréou len uviedol, že je pripravený ho zrušiť, pokiaľ opozícia podporí pomoc od EÚ. V piatok čaká Papandréouov kabinet hlasovanie o dôvere.

Papandréou tento týždeň šokoval Európu oznamom o pláne vypísať referendum o dohode zo summitu EÚ. Po tlaku európskych lídrov a v reakcii na situáciu na trhoch, ktoré jeho vyhlásenie výrazne vystrašilo, vo štvrtok večer svoj postoj k ľudovému hlasovaniu zmiernil. Odvolanie plánov na jeho vypísanie však podmienil širokou politickou dohodou v parlamente pri piatkovom hlasovaní. Opozičný líder a predseda Novej demokracie Antónis Samarás ho vo štvrtok večer vyzval na odstúpenie a vyhlásenie predčasných parlamentných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok