VIDEO: Skončilo sa disciplinárne pojednávanie voči sudcovi Trubanovi, rozhodnutie padne na jar

ta3 TASR
8.2.2023 11:56

Pred disciplinárnym senátom Najvyššieho správneho súdu SR v stredu pokračuje ústne disciplinárne pojednávanie vedené proti sudcovi Špecializovaného trestného súdu Michalovi Trubanovi V prípade dokázania disciplinárneho previnenia mu hrozí preradenie na okresný súd.

Návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi Michalovi Trubanovi podali predseda ŠTS Ján Hrubala a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák 20. októbra 2020. Dôvodom je podozrenie, že sa mal Michal Truban dopustiť závažného disciplinárneho previnenia, keď rozhodoval ako sudca pre prípravné konanie o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a Petra K. v kauze Dobytkár, pričom neoznámil svoju zaujatosť.

"Sudca Michal T. má vo veci, ktorej sa návrh týka, tzv. vlastnú záležitosť," povedal Hrubala na vlaňajšom pojednávaní. Disciplinárne obvinený mal mať záujem na diskreditácii Mareka K., svedka vo väzobnej veci, z ktorej sa Michal Truban nevylúčil. Právnik Ján G. sa mal u svedka prihovoriť za vyriešenie financovania projektu Altmayer patriaceho rodine Michala T.

"Z viacerých dôvodov som dospel k záveru, že skutočnosti uvádzané Marekom K. nie sú spôsobilé spochybniť moju nestrannosť," uviedol v stredu disciplinárne obvinený. Zdôraznil, že neporušil žiadnu povinnosť, ktorú mu ukladá Trestný poriadok. Už skôr uviedol, že nemal pomer k účastníkom konania a ani k prejednávanej veci. Tiež, že disciplinárku vníma ako politicky motivovanú pre nesúhlas s rozhodnutím prepustiť Norberta B. z väzby na slobodu.

Rozhodnutie padne v marci

Najvyšší správny súd SR vyhlási rozhodnutie v disciplinárke vedenej proti sudcovi Špecializovaného trestného súdu Trubanovi 8. marca. Na stredajšom ústnom pojednávaní bolo dokazovanie skončené, odzneli aj záverečné reči.

"Je nesporné, že návrh na vzatie do väzby vybavoval sudca, ktorý má vo veci nespochybniteľnú vlastnú záležitosť," povedal Hrubala v rámci záverečnej reči. Bagatelizovanie situácie podľa neho dokazuje malígny úmysel zo strany Trubana.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok