Dva dni po zemetrasení: V Turecku aj po vyše 50 hodinách vytiahli z trosiek preživších

ta3 ČTK
8.2.2023 10:13

Záchranári v Turecku nachádzajú aj viac ako 50 hodín po ničivom pondelkovom zemetrasení v troskách budov preživších. V meste Kahramanmaraş na juhovýchode krajiny zachránili trojročného chlapca, v blízkom Adiyamane desaťročné dievča, napísal v stredu denník Hürriyet.

Dva dni po zemetrasení: V Turecku aj po vyše 50 hodinách vytiahli z trosiek preživších
TASR/AP

Pod troskami zrúteného hotela v provincii Kahramanmaraş dokázala prežiť 58-ročná žena, ktorej záchranu ukázali reportéri stanice ntv. Živého sa podarilo vyslobodiť aj dvojmesačné dojča, napísala agentúra Anadolu.

Záchranné práce v katastrofou zasiahnutých oblastiach pokračovali celú noc a z tisícov zrútených budov vyslobodzovali záchranné tímy stovky mŕtvych. Podľa poslednej bilancie úradov je v Turecku potvrdených 7108 obetí, ale počet mŕtvych bude zrejme ďalej stúpať. Objaviť preživších viac ako dva dni po silných otrasoch, ktoré mali silu 7,8 stupňa, sa teraz rovná takmer zázraku. Turecké médiá preto o takýchto prípadoch podrobne informujú.

Podľa denníka Hürriyet sa v noci podarilo zachrániť zo zvyškov zrúteného bytového domu v Kahramanmaraşi trojročného Arifa Kaana. Chlapec sa zakliesnil medzi blokmi betónu. Záchranári museli obozretne odrezávať materiál, aby sa k nemu dostali, zatiaľ čo sa pokúšali pomocou diek zaistiť, aby chlapec v teplotách pod nulou nezmrzol. V neďalekom Adiyamane zase reportéri zaznamenali chvíľu, keď ľudia tlieskali, keď sa záchranárom podarilo zo zrúteného domu vyslobodiť desaťročnú Betül Edisovú. So slzami v očiach ju pred prevozom do nemocnice vítal aj jej starý otec.

Agentúra Anadolu zverejnila video, na ktorom je vidieť záchranu dvojmesačného chlapca Muhammeda v oblasti pri meste Elbistan. Zo sutín sa v noci na stredu dostala živá aj jeho matka. Podľa Anadolu sa 53 hodín po otrasoch podarilo z trosiek päťposchodovej budovy v provincii Şanliurfa zachrániť aj ročné dieťa.

Zranení, ktorých je cez 40-tisíc, mieria na ošetrenie aj do vzdialenejších miest Turecka, napríklad do Istanbulu. Pre lietadlá prevážajúce zranených sa tam otvorilo Atatürkovo letisko, ktoré sa inak pre civilnú dopravu už nepoužíva, napísala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok