NBA: James sa stal najlepším strelcom histórie, prekonal Abdula-Jabbara

ta3 TASR
8.2.2023 08:00

Americký basketbalista LeBron James z tímu Los Angeles Lakers sa stal najlepším strelcom histórie NBA. V domácom neúspešnom stretnutí proti Oklahome City (130:133) prekonal v noci na stredu o dva body hranicu 38.387 bodov, s ktorou pred 39 rokmi uzavrel kariéru doterajší držiteľ rekordu Kareem Abdul-Jabbar.

Jamesovi pred stredajším stretnutím chýbalo k dosiahnutiu rekordu 36 bodov a pri jeho sezónnom priemere 30 bodov sa skôr očakávalo, že zmena v historickej tabuľke nestane v piatok ráno počas zápasu Lakers s Milwaukee, teda dvoch tímov, za ktoré práve Abdul-Jabbar hrával. Lenže duel Lakers s Thunder mal vysokú dôležitosť, keďže oba tímy sa nachádzajú tesne pod hranicou postupu do vyraďovacej časti a 38-ročný James predviedol nadštandardný výkon, dal napokon 38 bodov. Ani to však nestačilo, Oklahomčania celý druhý polčas viedli a tesný náskok si ustrážili. Najviac bodov v ich drese dal ich tradičný ťahúň Shai Gilgeous-Alexander - 30.

Skončiť ešte neplánuje

James prekonal rekord v tretej štvrtine. Zápas sa následne zastavil na zhruba desať minút a štvornásobnému šampiónovi NBA osobne prišiel pogratulovať nielen komisár NBA Adam Silver, ale aj samotný, v súčasnosti 75-ročný bývalý pivot Abdul-Jabbar. "Cítim ohromnú pokoru, že sa mi podarilo dosiahnuť túto métu počas prítomnosti takej legendy akou je Kareem. Chcel by som sa poďakovať fanúšikom Lakers, ste jedineční," povedal podľa AP priamo na palubovke James.  

"Viem, že môžem hrať ešte niekoľko rokov. Moja myseľ je na to stále pripravená. Stále mám motiváciu a chuť bojovať o titul. Prekonať tento rekord, to je niečo neskutočné. Bol to cieľ, ktorý som si stanovil a som šťastný, že sa mi to podarilo. Môže za to moja dlhovekosť. Každý večer som sa snažil dostať zo seba to najlepšie a v troch kluboch som mal spoluhráčov a trénerov, ktorí mi k tomu pomáhali," poďakoval sa po stretnutí James.

Ohlasy na posun LeBrona Jamesa do čela historickej tabuľky strelcov basketbalovej NBA: 

Adam Silver, komisár NBA: "Toto je LeBronov testament. Nie je momentálne v lige iba pre to, aby prekonal rekord. Stále hrá na mimoriadne vysokej úrovni. To je fenomenálne."

Earvin "Magic" Johnson, ikona Lakers, bývalý rozohrávač: "Nikdy som si nepomyslel, že dvakrát v živote uvidím hráča prekonať hranicu 38.000 bodov. Stále si pamätám na to, ako môj spoluhráč Kareem Abdul-Jabbar prekonal rekord. Bolo pre mňa obrovskou cťou, že som vtedy mohol prihrať na kôš, ktorý ho posunul na rekordnú hranicu."

Darvin Ham, tréner Lakers: "LeBron je jedinečný. Nikdy predtým sme nevideli hráča, ktorý by mal také rozmery, atletické schopnosti a zároveň výbornú streľbu a kvality rozohrávača. Robí všetko pre tím a v tom vyniká."

Gregg Popovich, tréner San Antonia a reprezentácie USA: "Je to sebavedomý muž. Veľmi dobre vie, že je pekelne dobrým hráčom a čo dosiahol. Nikdy však nestratil pokoru."

NBA - výsledky

Orlando - New York 98:102

Brooklyn - Phoenix 112:116

 New Orleans - Atlanta 116:107

Memphis - Chicago 104:89 

Denver - Minnesota 146:112 

Los Angeles Lakers - Oklahoma City 130:133

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok