Grécko progresívne zdaní výhry z hazardu

SITA
4.2.2013 09:09

Grécko mení systém zdaňovania výhier z hazardných hier. Krajina sa totiž snaží zvýšiť daňové príjmy z hazardných hier stávkovej spoločnosti OPAP bez toho, aby negatívne ovplyvnila jej tržby.

Grécko progresívne zdaní výhry z hazardu
SITA

Podľa upravenej legislatívy, ktorá bude čoskoro predložená parlamentu, výhry hráčov monopolu OPAP budú zdanené progresívne. Výhry medzi 100 až 500 eur budú zdanené 15-percentou sadzbou, na výhry nad 500 eur vláda uvalí daň na úrovni 20 %. Výhry pod 100 eur však budú oslobodené od dane.

Týmto krokom zanikne v krajine 10-percentná rovná daň na všetky výhry, ktorú vláda ohlásila v septembri v rámci snáh o zníženie rozpočtového deficitu. Analytici kritizovali rovnú daň z výhier z hazardu. Podľa nich totiž odrádzala stávkujúcich s nižšou sumou a negatívne vplývala na tržby spoločnosti a daňové príjmy štátu.

OPAP, v ktorej štát vlastní 34-percentný podiel, je jednou z najväčších stávkových spoločností v Európe. Je tiež považovaná za "korunný klenot" v privatizačnom programe krajiny. Trhová hodnota spoločnosti predstavuje 2 mld. eur, čo ju radí na tretie miesto medzi najväčšími gréckymi spoločnosťami.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok