FOTO: Pomoc dorazila. V Turecku už aktívne zasahuje aj záchranný tím zo Slovenska

TA3 TASR
8.2.2023 07:34

V tureckých oblastiach postihnutých zemetrasením už aktívne pomáha 15 Slovákov z Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby. Poskytnutý záchranný tím je sebestačný, teda schopný pracovať v mieste určenia samostatne. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Záchranný tím odcestoval v pondelok o polnoci, na letisko v tureckom meste Adana priletel v utorok o trištvrte na päť ráno miestneho času. "Po prílete na letisko sa v meste Adana registroval v zmysle postupov mechanizmu Únie. Po registrácii bola väčšia časť tímu o štvrť na osem ráno z letiska prepravená vrtuľníkom k miestu nasadenia v blízkosti mesta Hatay. Súčasne boli presunuté aj vecné prostriedky," priblížila hovorkyňa.

Vybavenie tímu pozostáva podľa hovorkyne najmä z lanovej techniky, rebríkov, trojnožiek, LED osvetlenia na prácu v noci, hydraulického náradia – hydraulických valcov na zdvíhanie a podopieranie, hydraulických čerpadiel, hydraulických nožníc a expandéru (rozpínaku), elektrických kladív, píl, vŕtačiek, vzduchového kompresora, vzduchovkových vakov, elektrických generátorov, ručného náradia či rádiostaníc.

Vyslaný záchranný tím sa na mieste nasadenia rozdelil na tri tímy, ktoré už v dopoludňajších hodinách začali s vyhľadávaním osôb. Každý tím pozostáva zo psovoda so psom a troch hasičov. Zároveň prebieha výber vhodného miesta na vybudovanie základného tábora, ktorý poskytne zázemie príslušníkom.  

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Počet obetí v utorok presiahol 5000, avšak očakáva sa, že ešte porastie.

Prvé dojmy a pocity nám opísal jeden zo záchranárov, Igor Žiak:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok