Miesto, kde sa luxus spája s estetikou

ta3
7.2.2023 16:01

Je ťažké opísať moje pocity ale najvýstižnejšie slovo je blaženosť. Po týždňovom teste, keď sa vrátite do svojho staršieho auta, si uvedomíte aký je svet fádny. Ale vráťme sa späť na zem, konkrétne k Alfe Romeo 159 Sportwagon 2.4 JTDm Q4.

Miesto, kde sa luxus spája s estetikou
Profimedia

Šťastné trojčíslie Alfy v strednej triede je 159, ktoré podobne ako jej predchodkyňa ponúka plné priehrštie atraktívneho agresívneho dizajnu, ktoré okorenilo výrazne lepšou ponukou priestoru. V spletitej šedi "kombi" konkurentov jedine Alfa 159 Sportwagon si môže pripísať prívlastok štýlová.

Trošku z histórie. Hovorí sa, že Henry Ford si sňal klobúk, keď uvidel Alfu Romeo a že Enzo Ferrari toho dňa, kedy sa mu podarilo pokoriť autá z rodiny hada plakal ako dieťa. Vozidlá, ktoré sa nezabudnuteľne zapísali do sveta automobilizmu. 

Farba testovacej Alfy nebola tentokrát ohnivočervená, no aj tmavozelená farba učinila zadosť estetike. Dizajn a emócie sa stávajú čoraz silnejším parametrom v rozhodovaní. Pri takmer rovnakej technickej úrovni, dokonalých podvozkoch a päťhviezdičkovej bezpečnosti v nárazových testoch Euro NCAP často rozhodne práve srdce. Viac sa k dizajnu vyjadrovať nebudem fotky príp. osobná skúsenosť napovie určite viac.

Interiér v ničom nezaostal za exteriérom. Architekt skutočne tvoril aj na miestach, kde u väčšiny konkurentov iba kreslia geometrické línie. Takmer všetky miesta, kam posádka dosiahne alebo uvidí, pokrývajú hodnotne vyzerajúce materiály v príjemnej béžovej farbe. Pocity vo vnútri môžem zhrnúť  slovami "útulný luxus".

Batožinový priestor s objemom 405 litrov limituje veľkosť vstupného otvoru, podstatnejším obmedzením je ale možnosť otvárania veka len tlačidlom v interiéri alebo na diaľkovom ovládači. Prioritu pri jeho tvorbe totiž nehrali schopnosti prepraviť čo najväčšie predmety, ale zachovanie športového ducha.

Pod kapotou bije 2,4-litrový turbodieselové srdce Multijet, ktoré má päť valcov, vďaka čomu výrazne dominuje v kultúre chodu i vo výkone. Je príjemne tichý s krásnym ťahom, no jeho 147 kW/200 k sa v skutočnosti neprejavuje tak dramaticky, ako som čakal. Napriek tomu, že disponuje poriadnou dávkou krútiaceho momentu (400 Nm), šprint z 0 na 100 km/h mu trval až 9 s. Odpoveď hľadajte na váhe, ktorá ho oberá o určitú dávku športových ambícií. Preto musíte častejšie využívať vyššie otáčky. Keď však dostanete tento kolos do pohybu, ihneď zabudnete, koľko váži a prekvapí vás  svojou ľahkosťou a presnosťou. V zákrutách sa pod vplyvom svojich kíl trochu viac prehýba, ale vo vysokých rýchlostiach a plynulejších pasážach je príjemne plavná a pokojná, čo ju pasuje do role "ukrajovateľa" dlhých diaľničných kilometrov. 

Výkonné a ťažké turbodiesely umiestnené nad prednou nápravou v spojení s pohonom jednej nápravy majú občas problémy s prenosom výkonu na vozovku. Riešenie v prípade talianskeho výrobcu sa volá Q4, čo je pohon štyroch kolies. Rozdiel je poznať už v prvej zákrute, ktorú vykrúži ako po koľajniciach. Keď to už ale naozaj preženiete tak šmyk pekne všetkými kolesami naraz a bokom.

Alfa Romeo 159 patrí vo svojej kategórii medzi najkrajšie autá. A teraz už aj s vynikajúcou kvalitou a mimoriadne slušným podvozkom. Šarmantnú Talianku mierna nadváha oberá o väčší efekt z výkonu. Je to majstrovské dielo kombinujúce majestátnosť s nenapodobiteľnou krásou, plné dynamiky a emócií.

Témy: Alfa Romeo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok