Britský premiér obmenil kabinet, vymenil viacerých ministrov a vytvoril nové rezorty

TA3 TASR
7.2.2023 15:34

Britský premiér Rishi Sunak v utorok urobil zmeny vo svojej vláde. Vymenil viacerých ministrov a vytvoril nové ministerstvá pre energetickú bezpečnosť či digitalizáciu. Informovali agentúra AP a webová stránka stanice BBC.

Britský premiér obmenil kabinet, vymenil viacerých ministrov a vytvoril nové rezorty
TASR/AP

Sunak za nového ministra energetickej bezpečnosti a uhlíkovej neutrality (Net Zero) vymenoval Granta Shappsa, ktorý bol doteraz ministrom hospodárstva. Nový rezort vznikol rozdelením ministerstva obchodu, energie a priemyselnej stratégie, píše BBC. Ministerstvo hospodárstva bolo spojené s ministerstvom obchodu a novou šéfkou tohto rezortu sa stala bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová.

Lucy Frazerová sa stala ministerkou vedy, inovácií a technológií. Tento rezort nahradil ministerstvo digitalizácie, kultúry, médií a športu, pripomína AP. Digitalizácia bude odteraz spadať pod ministerstvo vedy, inovácie a technológie, na čele ktorého bude Michelle Donelanová.

Bývalý štátny tajomník na ministerstve obchodu Greg Hands sa stal novým predsedom Konzervatívnej strany. Na tomto poste nahradil Nadhima Zahawiho. Toho Sunak odvolal v nedeľu 28. januára pre závažné porušenie pravidiel pre členov vlády pri riešení svojich daňových nezrovnalostí. 

Zahawi bol ako predseda konzervatívcov zodpovedný za správu strany a jej centrály. Najvyšším predstaviteľom strany je jej líder, ktorým je Sunak. Britské opozičné strany uviedli, že reorganizácia vládnych ministerstiev bude finančne nákladná a Sunakove kroky označili za prejav slabosti, píše BBC. Vláda však tvrdí, že zmeny pomôžu vláde sústrediť sa na priority premiéra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok