Osobitný odvod možno budú platiť aj banky, avizovali viacerí poslanci

ta3 TASR
7.2.2023 14:29

Medzi regulované subjekty zaťažené osobitným odvodom by sa mali zaradiť aj banky. V rámci diskusie k návrhu na opätovné zavedenie dotácií na obedy v materských a základných školách v Národnej rade SR to avizoval predseda parlamentu Boris Kollár aj poslanec György Gyimesi. Vyšší príjem z osobitného odvodu by mal pokryť aj náklady na dotácie na obedy, ktoré sa tento rok odhadujú na 110 miliónov eur.

Centrála Tatra banky
TA3 / David Duducz

Návrh by podľa Kollára v rámci koalície nemohli predložiť, pokiaľ by jeho výdavky neboli kryté. "Toto bude kryté novými zdrojmi, ktoré budeme ešte na tejto schôdzi schvaľovať. Bude to špeciálny bankový odvod, možno z poisťovní, neviem z čoho ešte všetkého. Plne to vykryje tento výdavok," vyhlásil.

Gyimesi avizoval, že predloží súvisiaci pozmeňujúci návrh, ktorým sa zabezpečí dodatočný príjem od bánk. "Budú medzi regulovanými subjektmi, ktoré budú odvádzať osobitnú daň," doplnil bez bližších informácií.

Návrh novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý predložili poslanci hnutia OĽANO, parlament ešte vlani v novembri posunul do druhého čítania. Jeho definitívne prerokovanie sa však odvtedy posúvalo, navrhovatelia naposledy požiadali o zaradenie na marcovú schôdzu. Cieľom návrhu je rozšíriť okruh subjektov, ktorých sa osobitný odvod týka, banky však medzi nimi doteraz neboli.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak potvrdil, že dodatočné peniaze by mali ísť cez zmeny v osobitnom odvode, ktorých návrh už je v parlamente. Už v súčasnej podobe je v ňom podľa neho dostatok peňazí, ešte ho však dopracuje ministerstvo financií s niektorými poslancami.

"Počkáme si, ako to ministerstvo financií navrhne. Nám nejde o to, že tam musí byť taký alebo onaký subjekt. Ide o to, aby to bolo urobené korektne a aby suma peňazí, ktorú z toho dostaneme, bola adekvátna na vykrytie napríklad týchto dotácií na obedy,"  uviedol Krajniak na brífingu v NR SR.

Sme rodina chce ešte záverečné znenie návrhu vidieť, zdôraznil Kollár. "Za nás určite budeme požadovať, aby napríklad aj tie banky to mali časovo obmedzené. Aj oni to potrebujú nejakým spôsobom ustáť pred svojimi matkami v zahraničí. Treba vypočuť aj tú druhú stranu a vyvážiť to," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok