Labošová, Svrček či Mokošová. Výkony aj týchto športovcov ocenilo Národné športové centrum

ta3 TASR
7.2.2023 14:29

Národné športové centrum ocenilo pätnásť športovcov a dvanásť trénerov za rok 2022. Medzi laureátmi boli napríklad stolné tenistky Ema Labošová a Tatiana Kukuľková, gymnastka Barbora Mokošová či mladý cyklista Martin Svrček. Ceny odovzdal dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký a riaditeľ NŠC Vladimír Baluška.

Labošová, Svrček či Mokošová. Výkony aj týchto športovcov ocenilo Národné športové centrum
TASR/Pavel Neubauer

Reprezentantky v stolnom tenise boli medzi ocenenými v kategórii vrcholových športovcov, z vlaňajška majú na konte historický postup do štvrťfinále na MS tímov v Číne. "Je pravda, že rok predtým sme získali s Táňou medailu na majstrovstvách Európy, ale ja si oveľa viac vážim vlaňajší úspech. Hrať za tím pre mňa znamená oveľa viac. V Číne som absolvovala veľmi náročný zápas, hrala som s najlepšou hráčkou na svete, ale tréner mi veril a prispela som k úspechu rovnako ako zvyšok tímu," povedala k Labošová k výbornému výsledku, na ktorom sa podieľala aj Barbora Balážová. Ocenenie medzi mladými športovcami získal v rovnakej disciplíne aj reprezentant do 15 rokov Samuel Arpáš. 

Mokošovej najlepším výsledkom v uplynulej sezóne bolo tretie miesto na podujatí série FIG World Challenge Cup v Turecku. Na ME v Mníchove neštartovala vo viacboji - sústredila sa na bradlá, v ktorých obsadila 15. priečku. 

"Rok 2022 bola pre mňa horskou dráhou, išla som z extrému do extrému. Začala som s covidom, neskôr prišlo niekoľko dobrých výsledkov a potom nepríjemné zranenie. Sezónu som však ukončila tretím miestom," opísala uplynulú sezónu trojnásobná olympionička a líderka slovenskej reprezentácie.

Svrček získal ocenenie v kategórii mladé športové talenty. Vlani obsadil 16. miesto na MS do 23 rokov v Austrálii a v ankete Zlatý pedál bol druhý najúspešnejší po Petrovi Saganovi. "Ako 19-ročný bol najlepší Slovák na pretekoch Okolo Slovenska. Na nadchádzajúcej edícii pôjde aj so Saganom, takže sa máme na čo tešiť," uviedol na oceňovaní prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara na adresu pretekára, ktorý absolvoval v januári prvé podujatie seriálu World Tour.

"Mladých talentovaných športovcov je potrebné podchytiť už v mladom veku, rozvíjať ich schopnosti a prispieť tak ku skvalitneniu ich výkonov. Aj toto ocenenie môžu vnímať ako podporu zo strany ministerstva školstva a NŠC, ktorých hlavná priorita je prispievať k ich výkonom," vyhlásil na oceňovaní Horecký. 

Ocenení boli i lukostrelkyňa Denisa Baránková a v rovnakom športe juniori Kristína Drusková a Daniel Medveczky, či zápasníčka Zsuzsanna Molnárová s guliarom Karelom Šulom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok