Ukrajinský parlament schválil nového ministra vnútra. Klymenko viedol rezort už od polovice januára

ta3 ČTK
7.2.2023 13:08

Ukrajinský parlament v utorok schválil na pozícii ministra vnútra Ihora Klymenka, ktorý viedol rezort dočasne od polovice januára, keď zahynul pri havárii vrtuľníka pri Kyjeve vtedajší šéf ministerstva Denys Monastyrskyj.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

Informujú o tom ukrajinské médiá, podľa ktorých poslanci tiež schválili na pozícii šéfa tajnej služby SBU Vasyla Maljuka, ktorý SBU riadil dočasne od minuloročného odvolania svojho predchodcu.

Ihor Klymenko predtým pôsobil ako náčelník ukrajinskej polície. Po zrútení helikoptéry v Brovaroch pri Kyjeve 18. januára, pri ktorom zahynulo 14 ľudí vrátane časti vedenia ministerstva vnútra, ho vláda vymenovala za námestníka šéfa rezortu a dočasne mu uložila vykonávať ministerskú úlohu. Príčiny tragédie vrtuľníka sa stále vyšetrujú, poznamenal server RBK-Ukrajina.

Maljuk sa na čelo tajnej služby SBU postavil dočasne vlani v júli, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z vedenia úradu Ivana Bakanova. Ten mal blízko k prezidentovi, ale Zelenskyj ho odvolal kvôli podozreniu z veľkého počtu kolaborantov v jeho úrade, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Nejasnosti zatiaľ zostávajú ohľadom postu ukrajinského ministra obrany. Na čele rezortu podľa webu RBK-Ukrajina zotrváva Oleksij Reznikov, o ktorého chystanom odvolaní informovali médiá v nedeľu. Šéf poslancov prezidentovej vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija vtedy uviedol, že na čele ministerstva by sa mal postaviť doterajší náčelník vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov a Reznikov by sa mal ujať riadenia ministerstva pre strategický priemysel. V pondelok však Arachamija povedal, že tento týždeň sa na ministerstve obrany žiadne personálne zmeny neodohrajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok