Dotácie na školské obedy by sa mali vrátiť, budú vraj aj rozpočtovo kryté

ta3 TASR
7.2.2023 10:26

Dotácie na obedy detí v materských a základných školách sa majú od mája tohto roka obnoviť. Návrh na túto úpravu predložila poslankyňa Petra Krištúfková ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, o ktorej v 2. čítaní rokuje Národná rada SR. Tohtoročné náklady štátu na toto opatrenie by mali dosiahnuť 110 miliónov eur, ktoré budú podľa bývalého ministra financií Igora Matoviča rozpočtovo kryté.

škola jedáleň 1140 px (TASR)
TASR

"Navrhuje sa opätovné zavedenie plošného poskytovania dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa vzhľadom na neustále sa zvyšujúce životné náklady domácností s deťmi ako energie, potraviny a v poslednom období aj zvýšenie cien stravovania detí v školách z dôvodu úpravy finančných pásiem na nákup potravín na jedlo v školskej jedálni, ako aj režijných nákladov v školských jedálňach," vysvetlila Krištúfková.

Dotácia by mala predstavovať 1,4 eura pre materské školy, 2,1 eura pre prvý stupeň a 2,3 eura pre druhý stupeň základných škôl. Rodič bude podľa návrhu musieť o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni.

Matovič v reakcii vyhlásil, že takáto úprava je voči rodinám fér. OĽANO v minulosti kritizovalo možné vysoké náklady na dotácie na obedy. Došlo však k dohode s hnutím Sme rodina na ich krytí. "Dohodli sme sa, že tento návrh bude plne krytý novými zdrojmi, ktoré schválime spoločne," avizoval poslanec. Z tohto pohľadu je podľa neho návrh rozpočtovo zodpovedný a takto by sa malo postupovať aj v budúcnosti.

Predkladať takéto zásadné návrhy v parlamente na poslednú chvíľu je podľa poslanca Petra Cmoreja nepekný zvyk. Jeho strana má k nemu viaceré otázky a ešte bude zvažovať podporu celej novely. Požiadal preto o posunutie hlasovania na neskorší termín. Jeho stranícky kolega Ondrej Dostál považuje pozmeňujúci návrh za tzv. prílepok, teda zmenu nesúvisiacu s pôvodným návrhom novely. Preto by sa o ňom nemalo ani hlasovať.

Priznanie si chyby

Zavedenie dotácií je priznaním si chyby, myslia si viacerí opoziční poslanci. Zároveň je podľa nich vidieť, že je už známy termín predčasných volieb a začína sa predvolebná kampaň. "Pani poslankyňa, vy ste vyjadrili svojim návrhom nedôveru ministrovi (Milanovi Krajniakovi). Lebo minister bol ten, kto zmenil tie obedy... Musíte povedať, že v tomto prípade pán minister pochybil. A on musí povedať mea culpa," vyhlásil v rozprave bývalý minister práce Ján Richter.

Pripomenul, že dotované obedy presadila ešte vláda pod vedením Smeru a ich fungovanie potvrdilo, že to bolo dobré riešenie. Kabinet Igora Matoviča ich však následne zrušil. Teraz krátko pred voľbami prichádza návrh na ich opätovné zavedenie. "Počúvam len Sme rodina, ale nikto nepovie, že je tu aj nejaký iný návrh a že to chcel aj niekto iný riešiť. Niekto, kto má na to väčšie morálne právo, lebo to zavádzal v čase, keď to možno bolo veľké riziko," zdôraznil Richter.

Na rôzny prístup Sme rodina v rôznom čase poukázal aj poslanec Erik Tomáš z mimoparlamentného Hlasu-SD. Ešte v opozícii hnutie hlasovalo za pôvodný návrh dotovaných obedov. Po vstupe do vlády však boli na návrh ich ministra práce Milana Krajniaka zrušené. "Už sú ohlásené predčasné voľby, je kampaň a hnutie Sme rodina s tým odrazu prichádza," vyhlásil. 

Motív je podľa neho jasný, hnutie chce predbehnúť stranu Hlas-SD, ktorej poslanci predložili podobný návrh už skôr. "Nemáte morálne právo to predkladať, keďže ste to zrušili, na návrh vášho ministra. To, že chcete opäť zaviesť obedy zadarmo, je priznaním vašej chyby," dodal Tomáš.

Podľa Krištúfkovej minister práce nepochybil a zrušenie dotovaných obedov nebol jeho nápad. "V tej dobe náš koaličný partner, strana SaS si dala podmienku, že obedy zadarmo sa musia zrušiť. SaS v koalícii už nie je, preto môžeme vrátiť dotácie na stravu," reagovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok