V Košiciach a Michalovciach bude hrať hokejová reprezentácia po takmer štyroch rokoch

ta3 TASR
7.2.2023 10:13

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v stredajšom prípravnom zápase proti Nemecku so snahou o 39. víťazstvo nad týmto súperom. V Michalovciach sa tímy stretnú v 70. vzájomnom stretnutí, o deň neskôr v Košiciach si konfrontáciu zopakujú. Pre slovenský tím pôjde o prvý zápas v Michalovciach od apríla 2019, do košickej Steel arény zavíta premiérovo od duelov v základných skupinách MS 2019.

Hokejová sedemnástka vyhrala druhý prípravný duel s Nemeckom
TASR – František Iván

Slováci si držia proti Nemecku pozitívnu bilanciu, v ktorej majú po 38 víťazstvách, jednej remíze a 30 prehrách skóre 169:151. Zatiaľ naposledy sa s nimi stretli na Nemeckom pohári v novembri 2022. Víťazstvo domáceho tímu 3:0 znamenalo jeho celkový triumf na turnaji a zároveň posledné 4. miesto pre Slovákov. V nemeckom výbere pre zápasy v Michalovciach a Košiciach sú všetci traja strelci z tohto zápasu - Tim Wohlgemuth, Tobias Eder a Tim Fleischer.

Reprezentačné A-mužstvo SR doteraz odohralo v Michalovciach dva zápasy, oba víťazné. V apríli 2018 triumfovalo nad Lotyšskom 4:1 a v spomínanej generálke pred MS 2019 zdolalo Nórov 3:2 po predĺžení.  

Nepriaznivá bilancia v metropole východu

Hokejová reprezentácia sa v Košiciach prvýkrát v ére samostatnosti predstavila 24. apríla 2007. V generálke na MS s Bieloruskom podľahla 1:2. Za SR si vtedy zahrali aj Jaroslav Halák, Zdeno Chára či súčasný asistent reprezentačného trénera Andrej Podkonický. 

Slováci odvtedy nastúpili v Steel aréne v ďalších 19 dueloch, ku ktorým patrí aj sedem stretnutí základnej skupiny MS 2019. Bilancia SR v Košiciach je zatiaľ 8 víťazstiev a 12 prehier. 

Zatiaľ posledný reprezentačný duel v Steel aréne bol proti Dánsku v závere základnej skupiny MS 2019, v ktorom domáci reprezentanti zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch. O ich víťazstve vtedy rozhodol Ladislav Nagy, ktorý takto pred domácimi divákmi v rodných Košiciach ukončil kariéru.

Slováci sa v domácom dvojzápase pokúsia nadviazať na výkony z decembrového Vianočného Kaufland Cupu, na ktorom triumfovali po víťazstvách nad Nórskom (6:0) a Lotyšskom (6:1). Na úvodnom turnaji sezóny v Nemecku obsadili posledné štvrté miesto po prehrách s Rakúskom (2:3 pp), Dánskom (3:4 pp) a Nemeckom (0:3).

Mladý káder majú aj Nemci

V tíme je sedem reprezentačných nováčikov, pričom káder tvoria až na jednu výnimku (Pavol Funtek zo zámorskej USHL) hráči zo slovenskej a českej extralige. "Viacerých z nich som sledoval v zápasoch a som rád, že ich uvidím aj priamo v reprezentačnej akcii. Dlhodobo sa držíme filozofie dávať šancu mladým hráčom, aby sa ukázali. Preto tu teraz máme takú širokú skupinu mladých. Chceme do nich dostať štýl hry, ktorým sa dlhodobo prezentujeme," poznamenal tréner reprezentácie Ramsay. 

Aj súper Slovákov nastúpi s mladým výberom, v ktorom sú hráči od 19 do 25 rokov. V tíme Nemecka nedávno nastala zmena na poste hlavného trénera, keď Harold Kreis prijal ponuku viesť mužstvo po novembrovom odchode Fína Toniho Söderholma, no na Slovensku bude tím viesť jeho asistent Alexander Sulzer. 

"Nemyslím si, že ešte stihol zmeniť veľa vecí. Nebude to asi až taká citeľná zmena, ale nejaká určite bude. Ja však verím, že prídeme my s naším dominantným výkonom. Očakávam korčuliarsky a silovo náročné zápasy. Očakávam, že naši hráči budú hladní pri forčekingu a v súbojoch. Trápi nás streľba a často sa stáva, že chlapci akoby nechceli zakončiť v pozíciách, v ktorých by mali. Ľuďom chceme priniesť víťazstvá, ale nie je to to primárne, pre čo sme tu," povedal asistent trénera Peter Frühauf.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok