Voľby v obci Žehra sú neplatné. Viacerí volili opakovane s cudzími občianskymi preukazmi

ta3 TASR
7.2.2023 09:33

Minuloročné októbrové komunálne voľby v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves sú neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd SR, podľa ktorého boli zostavené spôsobom, ktorý odporuje ústavným princípom tvorby orgánov samosprávy obce. Informoval o tom hovorca NSS Michal Hajtol.

"Zo skutkového stavu zisteného v predmetnej veci možno vyvodiť, že samotný výkon volebného práva, ako aj postup volebnej komisie pri zabezpečovaní hlasovania vo volebnej miestnosti v obci Žehra bol v zásadnom rozpore s ústavnými a zákonnými požiadavkami," uvádza sa v rozhodnutí.

Senát NSS SR vyhodnotil ako podstatné tie námietky žalobcu, v ktorých tvrdil, že množstvo voličov sa osobne na voľbách nezúčastnilo, no volebné právo si za nich uplatnili iné osoby, ktoré boli voliť opakovane. Viacerí občania mali voliť opakovane s cudzími občianskymi preukazmi. Tvár si prekrývali rúškami a šálmi, niektorí si menili oblečenie, pričom členovia komisie nevyžadovali, aby si voliči odkryli tvár. 

"Proti rozhodnutiu senátu nie je prípustný opravný prostriedok," doplnil Hajtol. Písomné odôvodnenie rozhodnutia má byť zverejnené v zákonnej lehote, a to do 30 dní odo dňa jeho vyhlásenia.  

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok