Turisti, pozor! Na horách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

ta3 TASR
7.2.2023 08:26

Vo všetkých pohoriach Slovenska aktuálne platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Hlavný lavínový problém je vetrom previaty sneh. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vo Vysokých a Západných Tatrách je veľké riziko pádu lavín
TASR/Vladimír Benko

"Nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, a tá je na mnohých strmých svahoch len mierne alebo málo spevnená. Lavínu je tak možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak.

Ako dodal, najnebezpečnejšie sú záveterné strany hrebeňov i terénne depresie, kde sú vetrom vytvorené vankúše a dosky rôznej tvrdosti. Podľa Buliaka je možný výskyt stredných spontánnych lavín a veľmi nebezpečné sú aj nižšie polohy, kde silný vietor sfúkal voľný sneh do pásma lesa a miernejších sklonov. "Tu je možné uvoľnenie lavíny, ktorá často končí v terénnej pasci, takže hrozí hlboké zasypanie," upozornil.

Počasie bude v utorok ovplyvňovať tlaková výš, ktorá prinesie chladné a jasné počasie. Počas dňa bude fúkať len slabý vietor. Teploty dosiahnu v najvyšších polohách mínus 15 až mínus desať stupňov Celzia. Za poslednú periódu sneženia podľa Buliaka pripadlo 50 až 100 centimetrov snehu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok