Rusi ovládli časť Bachmutu. Situácia je ťažká, pripustil ukrajinský veliteľ

ta3 čtk
6.2.2023 20:16

Ruskí vojaci ovládli časť Bachmutu, kontrolujú hlavné zásobovacie trasy a situácia je "objektívne ťažká", povedal televízii Nastojaščeje vremja veliteľ jednej z ukrajinských jednotiek, brániaci toto mesto v Donbase na východe krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina bude brániť Bachmut tak dlho, ako to len pôjde.

"Nepriateľ čiastočne obsadil mesto: priemyselnú zónu a štvrť súkromných domov až po rieku. Skutočne sa mu darí prerážať na neveľkých úsekoch frontu a približovať sa k našim pozíciám. Mesto je teraz ustavične a systematicky ostreľované z mínometov," povedal Denys Jaroslavsky.

Rusi podľa tohto dôstojníka môžu tiež ostreľovať dve hlavné cesty spájajúce mesto s ukrajinským tylom a snažia sa ho definitívne odrezať od zásobovania. Na Bachmut už neútočia žoldnieri z Wagnerovej skupiny, ale jednotky pravidelnej ruskej armády, ktoré sú podľa Jaroslavského dobre vycvičené a počínajú si úplne profesionálne – „úplne ako my“. Treba priznať, že nepriateľ sa poučil z predchádzajúcich chýb a boje v Bachmute "nie sú žiadna prechádzka", pripustil ukrajinský dôstojník.

Riečka Bachmutka delí Bachmut na dve nerovnako veľké časti. Východná časť pozostáva hlavne zo súkromných domov, ale na severe prilieha priemyselná zóna. V týchto miestach sa bojuje už niekoľko mesiacov, pripomenula stanica BBC a dodala, že západná časť mesta je výrazne väčšia a tiež sa tam nachádza jeho centrum. Z dôstojníkových slov podľa BBC vyplýva, že Rusi obsadili viac ako tretinu mesta.

Televíziu Nastojaščeja Vremja vysielajúcu v ruštine a s redakciou v Prahe založili americké rozhlasové stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a Hlas Ameriky. Televízia je financovaná americkým Kongresom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok