Seizmológ Moczo o zemetrasení v Turecku: Išlo o prekvapenie. Nikto nečakal takúto silu

ta3/Soňa Búranová, PB
6.2.2023 21:22

Turecko a Sýriu postihli dve ťažké zemetrasenia za sebou. Zahynuli pri nich tisíce ľudí. Ťažká skúška čaká aj tých, čo prežili. Oblasťou sa totiž preháňajú snehové víchrice a teplota klesla hlboko pod nulu. Prečo zemetrasenie zasiahlo práve Turecko a Sýriu? Akú silu malo a kam sa radí v historických tabuľkách? Viac povedal v relácii Téma dňa seizmológ a profesor Peter Moczo.

20230206_tema_dna_2.jpg
TA3

Zložitá situácia

Hypocentrum zemetrasenia bolo podľa analýz v hĺbke 18 km, ale seizmické záznamy sú veľmi zložito zakódovaná informácia o neznámej štruktúre pod povrchom zeme a zároveň neznámom procese. "Riešime dve zložité neznáme naraz," konštatoval s tým, že druhé zemetrasie ilustruje zložitosť celej tektonickej situácie. Aj keď bolo hypocentrum v hĺbke 18 km, k strate kontaktu pozdĺž plochy došlo až do hĺbky 60 km.

Práve tam, kde sa vyskytli prvé otrasy, stál dvetisíc rokov neporušený palác s 12 vežami, ktorý prežil Rímsku ríšu aj vojenské konflikty. Teraz je zrovnaný so zemou. "Zemetrasenie sa vo vnútri platne môže pripravovať aj tisícky rokov. Tisícky rokov máte pocit, že vás sa zemetrasenie netýka, a potom vám zrúti celé mesto," zhrnul Moczo. Na to, či sa budova zrúti, alebo nie, vplýva niekoľko faktorov. Jedným z nich je kvalita, ďalším faktorom sú antiseizmické opatrenia. 

Slovensko sa nachádza vo vnútri litosferickej platne. Stalo sa tu už niekoľko zemetrasení, no o tom, aká je tektonika na našom území, vieme len veľmi málo. "Určite musíme čakať zemetrasenia v budúcnosti," vyhlásil profesor, aj keď sa Slovensko nenachádza vo veľmi aktívnej oblasti.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok