Seizmológ Moczo o zemetrasení v Turecku: Išlo o prekvapenie. Nikto nečakal takúto silu

ta3/Soňa Búranová, PB
6.2.2023 21:22

Turecko a Sýriu postihli dve ťažké zemetrasenia za sebou. Zahynuli pri nich tisíce ľudí. Ťažká skúška čaká aj tých, čo prežili. Oblasťou sa totiž preháňajú snehové víchrice a teplota klesla hlboko pod nulu. Prečo zemetrasenie zasiahlo práve Turecko a Sýriu? Akú silu malo a kam sa radí v historických tabuľkách? Viac povedal v relácii Téma dňa seizmológ a profesor Peter Moczo.

20230206_tema_dna_2.jpg
TA3

"Predpokladám, že nielen tureckí, ale aj svetoví seizmológovia očakávali také silné zemetrasenie na inom zlome, na severoanatolskom zlome. Toto sa stalo na východoanatolskom, a tak silné zemetrasenie, pokiaľ sú dokumenty správne, tam ešte nebolo," hovorí Moczo.

S čím súvisia zemetrasenia na území Turecka? 

Na severe sa nachádza euroázijská litosferická platňa, ktorá zahŕňa územie Európy aj Ázie, a z juhu sa pod ňu tlačia jednak na západe africká platňa, s rýchlosťou asi 1 cm za rok, a na východe arabská platňa - tam je zhruba 2,5-krát rýchlejšia tendencia ponoru. 

"Pravdepodobne z euroázijskej litosferickej platne sa vyčleňuje tzv. anatólská platňa, ktorá pokrýva väčšiu časť územia Turecka, na východe má ostrý hrot, z ktorého vychádza severoanatolský zlom pod Čiernym morom a smerom na juhozápad ide východoanatolský zlom, tam kde sa stretáva, povedzme, africká platňa s tou arabskou. To, čoho sa Turecko aj celý svet obávajú, je zemetrasenie, ktoré by sa malo uskutočniť na jednej z dvoch najzápadnejších vetiev severoanatolského zlomu," vysvetlil seizmológ, podľa ktorého by to znamenalo veľkú katastrofu. 

Hovoríme o najničivejšom zemetrasení na území Turecka od roku 1939, ktoré malo totožnú hodnotu, 7,8, čo je veľká hodnota. "Pri tomto zemetrasení sa uvoľní viac energie, ako pri všetkých ostatných zemetraseniach za daný rok na svete," doplnil. Od roku 1939 zemetrasenia "putujú" pozdĺž severoanatolského zlomu smerom na západ, a to ostatné, bohužiaľ, pravdepodobne nie posledné, bolo v roku 1999 s magnitúdou 7,6. Škody boli obrovské, obetí boli tísíce. "Analýza ukázala, že nastalo najmä preto, že prakticky polovica budov v Istanbule nemala dodržané stavebné normy. A kvôli čomu? Kvôli korupcii v stavebníctve," vyhlásil Moczo.

Hosťami druhej časti relácie Téma dňa boli poslanci Marek Šefčík a Ján Oravec, Monika Uhlerová z KOZ a Daniel Krakovský z iniciatívy maloobchodníkov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok