USA chcú zvýšiť tlak na Moskvu. Na ruský hliník plánujú uvaliť clo až dvesto percent

ta3 čtk
6.2.2023 17:47

Spojené štáty sa chystajú uvaliť clo až 200 percent na ruský hliník. Washington tak plánuje zvýšiť tlak na Moskvu kvôli jej invázii na Ukrajinu. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informované zdroje. Rozhodnutie o clách by malo byť oznámené už tento týždeň.

USA chcú zvýšiť tlak na Moskvu. Na ruský hliník plánujú uvaliť clo až dvesto percent
TASR/Ján Krošlák (ilu)

Americká vláda o tomto kroku uvažuje už niekoľko mesiacov. Spojené štáty sa zamerali na kov z Ruska aj preto, že Moskva na americký trh dodáva hliník za dumpingové ceny, a poškodzuje tak americké spoločnosti, dodali zdroje. Clá by fakticky ukončili dovoz kovu do USA z Ruska, ktoré je druhým najväčším producentom hliníka na svete.

Rusko sa tradične na celkovom dovoze hliníka do USA podieľalo desiatimi percentami. Tento podiel však teraz klesol na niečo málo cez tri percentá. Biely dom sa k správe odmietol vyjadriť. Hovorcovia Úradu amerického obchodného splnomocnenca (USTR) a ministerstva obchodu na žiadosť o komentár nereagovali.

Ministerstvo obchodu v septembri 2021 uvalilo clo 62,2 percenta na dovoz ruskej hliníkovej fólie, pretože podľa jeho zistení bola predávaná pod reálnou hodnotou.

Ceny hliníka vlani prudko vzrástli, spolu s ďalšími komoditami vyvážanými z Ruska. Cena trojmesačného kontraktu na londýnskej burze kovov LME v marci stúpla na rekordnú hodnotu viac ako 4073 USD za tonu. Odvtedy ale cena prudko klesla a pohybuje sa pod 2500 USD za tonu, upozornila agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok