Ako si nájsť nových kamarátov? Mladí ľudia prichádzajú s novými spôsobmi

ta3 ČTK
7.2.2023 00:00

Nadväzovanie priateľstva môže byť v dospelosti ťažké samo o sebe, v posledných rokoch to ale bolo obzvlášť ťažké pre generáciu mladých ľudí vo veku, keď ukončovali štúdiá a nastupovali do svojho prvého zamestnania. Zatiaľ čo predtým bola práca a kancelária jedno z najčastejších miest, kde si ľudia nachádzali priateľov, mnohí mladí o túto možnosť prišli s tým, ako firmy prechádzali na prácu z domova.

Aj zo zamknutých telefónov môžu odchádzať sumy. Firmy sa na vinníkovi nezhodnú
TASR/AP

V generácii Z, teda u ľudí narodených zhruba od druhej polovice 90. rokov, začali byť preto populárne kreatívne spôsoby hľadania kamarátov, napríklad cez najrôznejšie mobilné aplikácie alebo internetové online platformy, všimla si stanica BBC.

Touto cestou sa vydala aj 24-ročná Nayomi Mbungaová, pôvodom z Írska, ktorá získala prácu v Toronte v technologickej firme. Nayomi sa tešila, že v novom meste stretne ľudí z najrôznejšieho prostredia, lenže nakoniec niekoľko svojich prvých mesiacov v Toronte strávila viac-menej v izolácii pre Covid-19 a pracovala z domu. 

So svojimi novými kolegami sa nemala možnosť zoznámiť a zblížiť. Rozumela si síce so spolubývajúcimi v byte, ale aj tak mala potrebu okruh priateľov rozšíriť. Lenže nevedela ako na to, pretože nie je typ človeka, ktorý by mal napríklad rád šport.

Filmový večer prelomil ľady

Navyše jej pripadalo, že v nadväzovaní vzťahov s ľuďmi stratila cvik. "Bola som v šoku z toho, ako som sa počas pandémie premenila na niekoho asociálneho, aká nervózna som bola, keď som mala hovoriť s novými ľuďmi," uviedla. Nakoniec jej pomohlo, keď v apríli minulého roka narazila na sociálnej sieti TikTok na video, ktorého autorka zakladala skupinu pre ľudí z Toronta a plánovala v jej rámci spoločenské podujatia. Nayomi začala príspevky skupiny sledovať a raz vyrazila na filmový večer, ktorý sa takto organizoval.

"Keď som tam prišla, tak to bola naozaj sranda. Všetci boli na rovnakej lodi, nervózni, všetci dorazili sami a to tak nejako prelomilo ľady. Bola to asi tá najlepšia vec, akú som kedy urobila, pretože som cez to doteraz stretla veľa ľudí," popísala mladá žena.

Vytvárajú sa nové aplikácie

Generácia Z je celkovo otvorenejšia na hľadanie kamarátov cez internet ako predchádzajúca generácia mileniálov, zistil podľa BBC prieskum americkej agentúry Talk Shoppe. Priateľov si mladí hľadajú napríklad cez aplikáciu Bubmble BFF alebo skupiny na Facebooku, ktoré združujú ľudí s rovnakými záujmami.

Niektorí zástupcovia generácie Z potom prichádzajú so svojimi vlastnými internetovými platformami zameranými na hľadanie priateľov. Medzi nich patrí Jamie Leeová, ktorá ešte ako študentka Kolumbijskej univerzity v New Yorku rozbehla aplikáciu Flox, pretože hľadala spôsoby, ako sa v podmienkach dištančnej výučby zoznámiť s ľuďmi v podobnom veku. 

Cez Flox si môže skupina priateľov dohovoriť stretnutie s inou skupinou. Zakladateľka platformy uviedla, že takýto spôsob zoznamovania jej pripadá prirodzenejší, než keď má človek úplne sám vyraziť medzi cudzích ľudí. Podľa nej sa totiž ľudia správajú autentickejšie v spoločnosti priateľov, ktorých už majú, čo im umožní byť samými sebou pri stretnutí s novými ľuďmi.

So svojou vlastnou online platformou zameranou na zoznamovanie prišla aj Marissa Meizzová, ďalšia mladá žena z New Yorku. Nápad na jej No More Lonely Friends (Už žiadni osamelí priatelia) jej pritom vnukla nepríjemná situácia. 

Niekto ju totiž na internete upozornil, že jej kamaráti plánujú zorganizovať večierok bez nej a za jej chrbtom. Meizzová sa teda rozhodla, že si nájde nových priateľov a začala pozývať cudzích ľudí na svoje akcie. Jej No More Lonely Friends odvtedy získalo na popularite av USA už funguje na celonárodnej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok