Zelenskyj robí zmeny na vysokých štátnych postoch. Rezort obrany čelí veľkej kritike, tvrdí analytik Šír

ta3/pm
6.2.2023 14:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj robí rázne zmeny na vysokých štátnych postoch. Zatiaľ poslednou veľkou rybou, ktorá skončí vo funkcii, je minister obrany Oleksij Reznikov. Termín výmeny určí prezident. O aktuálnom dianí na Ukrajine sme hovorili s bezpečnostným analytikom Janom Šírom z Inštitútu medzinárodných vzťahov Karlovej univerzity v Prahe.

20230206_skype_sir_3.jpg
TA3

Ministra Reznikova stál miesto korupčný škandál. Išlo o štátne nákupy vybavenia a potravín pre vojakov na fronte. Jeho stoličku by mal zaujať Kyrylo Budanov. Nič nie je ešte jasné, vyhlásenie zo včera prezident Zelenskyj čiastočne znegoval, respektíve potvrdil informáciu o ďalších rošádach na vysokých postoch, uviedol Šír. 

"Rezort obrany čelí v posledných dvoch týždňoch veľkej kritike a negatívnej pozornosti verejnosti, a to z dôvodu, že v rámci rezortu došlo ku kauzám, ktoré majú zrejme korupčný kontext. Týkajú sa štátnych nákupov vybavení a potravín pre vojakov. V čase, keď umierajú ukrajinskí vojaci, je to veľmi citlivá otázka," vysvetlil.

Potreba radikálnych riešení

Celé to nesie reputačné riziká, a preto sa vyžadujú pomerne radikálne opatrenia, keďže Reznikov dokázal vybudovať spoluprácu so Západom, pokračoval odborník. "Niektoré zmeny však nebudú dôsledkom korupčných škandálov," myslí si.

Odchádzajúci Reznikov sa nechal počuť, že aj keď neprídu dodávky zbraní zo zahraničia, ukrajinská armáda je na ruskú ofenzívu pripravená. Šír uviedol, že najmä delostrelecká časť nie je dostatočná, tam má podľa neho prevahu Moskva. 

Dodal, že Putin sa nevzdal svojich plánov dobyť čo najväčšiu časť územia Ukrajiny, preto sa dá očakávať pokračovanie konfliktu. Keď príde možnosť dostať sa až do Kyjeva, nepochybuje, že ruský prezident takýto rozkaz vydá.

Odvolávanie pokračuje

Generálny prokurátor Andrij Kostin nedávno podpísal príkaz na odvolanie vedúcich prokuratúr v Záporožskej, Kirovohradskej, Poltavskej, Sumskej a Černihivskej oblasti, uvádza sa vo vyhlásení na stránkach prokuratúry. Štátni zástupcovia podľa neho odchádzajú z vlastnej vôle.

Už skôr rezignovalo alebo sa odvolalo okolo desať ukrajinských vysokopostavených činiteľov, vrátane zástupcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta, námestníka ministerstva obrany zodpovedného za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením, námestníka generálneho prokurátora, dvoch námestníkov ministra pre regionálny rozvoj a piatich šéfov.

Celý rozhovor s Jánom Šírom z Inštitútu medzinárodných vzťahov Karlovej univerzity v Prahe si môžete pozrieť nižšie.

Celú reláciu Svet dnes zo 6. februára nájdete v archíve Televízie ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok