Strelec zlatého gólu Bondra oslavuje 55 rokov

ta3 TASR
7.2.2023 06:00

Peter Bondra sa pred 21 rokmi navždy zapísal do dejín slovenského hokeja ako strelec zlatého gólu. Na MS 2022 v Göteborgu ho legendárny útočník dosiahol presne 100 sekúnd pred koncom finálového zápasu a zariadil tak triumf nad Ruskom 4:3. Úspechov, ktoré si osobne váži, je však v jeho kariére viacero. Reprezentačný krídelník a dlhoročný hráč Washingtonu Capitals oslávi v utorok 7. februára 55 rokov.

Strelec zlatého gólu Bondra oslavuje 55 rokov
TASR/Martin Baumann

Debut na šampionáte zažil v 34 rokoch

Reprezentačnú kariéru začal v roku 1993, potom ako pred olympijskou kvalifikáciou v Sheffielde získal slovenské občianstvo. Slovensku pomohol k historicky prvej účasti reprezentácie na ZOH v Lillehammeri v roku 1994, ale pre povinnosti v NHL sa na nej zúčastniť nemohol. Prvýkrát pod piatimi kruhmi reprezentoval Slovensko v roku 1998 v Nagane, kde však reprezentácia skončila už v kvalifikácii na hlavný olympijský turnaj.

V Göteborgu zažil vo veku 34 rokov premiéru na svetovom šampionáte. Útočník s tvrdou a presnou strelou výrazne pomohol slovenskej reprezentácii, v drese ktorej vybojoval na MS 2002 spomínané zlato a na MS 2003 v Helsinkách bronz.

"Pre mňa bola vždy radosť reprezentovať Slovensko, bol som hrdý. Môj prvý zápas, v ktorom som reprezentoval, bol v kvalifikácii na ZOH v anglickom Sheffielde. Potom prišli majstrovstvá sveta v roku 2002 v Göteborgu a s tým aj zlatý gól. Môžem poďakovať mojim spoluhráčom za všetko, čo sa mi podarilo dosiahnuť v mojej hokejovej kariére," zdôraznil. Celkovo odohral v národnom tíme 47 zápasov a strelil 35 gólov.

Jeho meno svieti aj v Sieni slávy

V ankete o Zlatý puk sa Bondra stal trikrát najlepším hokejistom Slovenska (1998, 2002, 2003). V roku 2002 ho vyhlásili za najlepšieho športovca Slovenskej republiky. Do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie ho uviedli 22. mája 2016.

Ukončenie hokejovej kariéry oznámil 29. októbra 2007 v Bratislave. Následne sa v tom istom roku stal generálnym manažérom slovenskej reprezentácie. V tejto funkcii bol na svetových šampionátoch v rokoch 2008 až 2011.

Vedenie Capitals ho vymenovalo v októbri 2017 do funkcie výkonného riaditeľa združenia bývalých hráčov klubu a v súčasnosti okrem toho pôsobí aj v rámci nehokejovej funkcie, kde rozvíja spoluprácu so sponzormi. Bondra je ženatý a s manželkou Ľubou má tri deti.

Tvrdí, že vzhľadom na to, koľko má Slovensko obyvateľov a hokejistov a akú má hokejovú základňu, tak slovenskí tréneri a reprezentanti dokážu robiť zázraky. "Chalani nám určite doteraz robili veľkú radosť, nielen ak pozerám na minuloročný historický draft. Talent majú a treba ho rozvíjať. Odporučil by som im, aby počúvali rady trénerov a nebáli sa prispôsobiť novej hre. Niekedy treba zmeniť aj návyky. Na druhej strane si musia veriť a nebáť sa urobiť chybu. Prajem im veľa úspechov a šťastia," dodal Bondra.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok