Vznik Slovenskej republiky si pripomenul aj slávnostný koncert Všetko najlepšie Slovensko - Auguri Slovacchia

ta3/MZV
6.2.2023 12:27

Pri príležitosti 30. výročia vzniku SR a nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Talianskom sa v utorok 31. januára 2023 v priestoroch prestížneho rímskeho Auditória - Parku hudby uskutočnil slávnostný koncert "Všetko najlepšie Slovensko - Auguri Slovacchia", zorganizovaný slovenským veľvyslanectvom v Taliansku a Slovenským inštitútom v Ríme.

Vznik Slovenskej republiky si pripomenul aj slávnostný koncert Všetko najlepšie Slovensko - Auguri Slovacchia
MZV

Počas slávnostného večera, ktorého ideovým spoluautorom a dramaturgom bol Ladislav Snopko, sa predstavili špičkoví slovenskí, českí a talianski umelci – huslistka a speváčka Iva Bittová, speváčka Sisa Feher, violončelista Jozef Lupták, klavírista Vladislav Šarišský, trúbkar Oskar Török, bubeník Marián Slávka a taliansky klavírista Claudio Trovajoli. To všetko v sprievode talentovanej rómskej speváckej skupiny mladých študentov z Detvy.

Plná sála si vypočula skladby významných slovenských skladateľov Vladimíra Godára a Mariana Vargu, zľudovelé piesne naštudované v novom aranžmáne, ako aj rómske melódie. Na podujatí sa zúčastnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer, viceminister zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Talianskej republiky Edmondo Cirielli, členovia diplomatického zboru, krajania, či zástupcov talianskych kultúrnych a štátnych inštitúcií, firiem, škôl a univerzít.

"Som veľmi rád, že sme si 30 rokov našich bilaterálnych vzťahov mohli takto významne pripomenúť spolu s našimi talianskymi priateľmi práve tu v Ríme," uviedol minister Káčer. "Taliansko stálo pri zrode demokratického Československa po prvej svetovej vojne, bolo jedným z prvých štátov, ktoré v roku 1993 uznali samostatnú Slovenskú republiku a zohralo kľúčovú úlohu aj pri našom vstupe do EÚ, NATO aj Schengenského priestoru," dodal.

Moderná, dynamická a otvorená krajina

Podľa veľvyslankyne SR v Taliansku Karly Wursterovej bolo cieľom podujatia prezentovať Slovensko ako modernú, dynamickú, otvorenú krajinu plnú šikovných a talentovaných ľudí. "Krajinu, ktorá je verná svojim tradíciám a zároveň pripravená inšpirovať sa diverzitou a mnohotvárnosťou kultúr jej obyvateľov," uviedla.

Počas večera si návštevníci v priestoroch Auditória, ktorého autorom je významný architekt Renzo Piano, mohli pozrieť aj fotografickú výstavu "Slovensko tichým objektívom" nepočujúcich slovenských fotografov, súrodencov Adama a Mateja Kováčovcov. Vďaka výnimočnému talentu boli ich fotografie publikované okrem iného aj v prestížnom svetovom časopise National Geographic a pravidelne sa objavujú v magazíne o architektúre ARCH.

Cieľom výstavy bolo nielen cez fotografie prezentovať kultúrne a prírodné skvosty našej krajiny, ale aj ukázať, že Slovensko kladie mimoriadnu dôležitosť integrácii zdravotne znevýhodnených umelcov do kultúrneho diania krajiny.

Partnermi podujatia boli Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Konvergencie, Nadácia SPP, Fondazione Scudieri, Generali, VÚB Slovensko, Intesa SanPaolo, Prešovský samosprávny kraj, ESET, Nadácia EPH, SMA Advisory, SMA Legal, Martin Pomfy Malokarpatské vinárstvo, Vinanza, Spa Aphrodite Rajecké Teplice a Világy Winery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok