Iránske drony sa už možno čoskoro budú vyrábať v Rusku. Moskva a Teherán plánujú výstavbu továrne

TA3 TASR
6.2.2023 11:12

Moskva a Teherán napredujú s plánmi na vybudovanie továrne na drony iránskej výroby v Rusku. Informovali agentúra AP a americký denník The Wall Street Journal.

Iránske drony sa už možno čoskoro budú vyrábať v Rusku. Moskva a Teherán plánujú výstavbu továrne
Twitter/Venik

Iránska delegácia navštívila 5. januára mesto Jelabuga v Tatarstane, kde si prehliadla možné miesto na vybudovanie továrne, píše WSJ s odvolaním sa na zdroje z prostredia spojencov USA. V najbližších rokoch by tam mohli vyrobiť až 6-tisíc iránskych dronov s cieľom použiť ich vo vojne na Ukrajine. Predstavitelia Ruska a Iránu na žiadosť WSJ o vyjadrenie nereagovali.

Obe krajiny po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu posilnili svoje vzťahy, píše AP a pripomína, že Teherán poskytol Moskve bezpilotné lietadlá typu Šáhid. Rusko nimi útočí na kritickú infraštruktúru a civilné ciele na Ukrajine.

Irán vlani v novembri priznal dodávky takýchto drony, ale malo to byť ešte pred inváziou na Ukrajinu. Biely dom už vlani v decembri upozornil, že Irán a Rusko zvažujú vybudovanie továrne na výrobu dronov. Rokovania sa odvtedy podľa WSJ posunuli ku konkrétnym plánom.

Moskva a Teherán prehĺbili spoluprácu aj v oblasti bankových systémov a ďalších oblastiach. Obe krajiny čelia medzinárodným sankciám, ktoré zasiahli aj ich oblasť bankovníctva. USA uvalili obchodné obmedzenia na iránske podniky  i jednotlivcov zapojených do výroby bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko používa na bombardovanie Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok