Rizotá bez ryže: Pochutnajte si na týchto alternatívach, chutia perfektne

TA3/zm
14.2.2023 16:00

Proti klasickému či talianskemu rizotu rozhodne nič nemáme, niekedy však treba vyskúšať aj nové chute. A tak môžete pri tomto obľúbenom recepte nahradiť ryžu a vznikne celkom nová pochúťka. Možností máte viacero.

Rizotá bez ryže: Pochutnajte si na týchto alternatívach, chutia perfektne
Pexels

V hlavnej úlohe budú namiesto ryže krúpy, quinoa či slovenská ryža. Toto sú netradičné, no veľmi chutné rizotá.

Krupoto

Snáď najznámejším rizotom bez ryže je krupoto, ktoré, ako názov napovedá, vzniklo z krúpov. Tie bežne využívame do polievky, ale aj v tomto recepte chutia výborne. Je len na vás, či pôjdete do miešania s rôznorodou zeleninou, alebo ho pripravíte len s jednou ingredienciou, napríklad hríbmi.

Slovenská ryža

Hoci vyzerá ako zrnká ryže, ide v skutočnosti o cestovinu. Ak máte práve pri nich problém pripraviť si ich na zdravší spôsob bez smotanovo-syrovej omáčky, príprava v podobe rizota je výborný nápad. Najlepšie chutí s hráškom či mrkvou, nemusíte sa však báť ani podlievania vínom, ako sa to robí pri príprave tradičného talianskeho rizota.

Tarhoňa

Ďalšia u nás mimoriadne obľúbená cestovinová príloha je tarhoňa. S hráškom či šampiňónmi ju môžete podávať aj bez mäsa. Len nastrúhajte parmezán pre efekt aj chuť a z cenovo dostupnej suroviny je rýchla a lacná večera alebo obed.

Pohánka

Možno vám tento recept zachutí a budete si ho pripravovať bežne, no minimálne by ste mali po ňom siahnuť, keď sa snažíte schudnúť. Pohánka je pôstne jedlo, nemá veľa kalórii, ale zasýti. A pripravená na spôsob zeleninového rizota je veľmi chutná.

Quinoa

Pri zdravších alternatívach rizota ešte ostaňme. Quinoa je síce o niečo drahšia surovina, ale za tie živiny rozhodne stojí. Zvykne sa pridávať do šalátov, aby jej nebolo tak veľa. Je pravda, že ak má hrať v rizote hlavnú rolu, bude to o niečo nákladnejší recept, ale vyskúšajte. Perfektne chutí napríklad s kukuricou alebo granátovým jablkom.

Kus-kus

Ďalšie malé guľôčky na tanieri v podobe kus-kusu. Jeho príprava je jednoduchá, no chuť iná ako pri klasickom rizote. Vyskúšať môžete dokonca prípravu na sladko, napríklad s tvarohom. Garantujeme, že takéto rizoto si bude rodina pýtať, aj keď tam nie je ryža.   

Témy: rizoto jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok