Nastali dve zmeny v nominácii. Baláž a Jendek nahradili Okuliara s Tamášim

ta3 TASR
6.2.2023 10:01

V nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na nadchádzajúci prípravný dvojzápas s Nemeckom prišlo ku dvom zmenám. Z pôvodného zoznamu vypadli zo zdravotných dôvodov útočníci Oliver Okuliar a Alex Tamáši a nahradili ich Jozef Baláž a Dominik Jendek. Druhý menovaný si spolu s päticou Eugen Rabčan, Dávid Romaňák, Branislav Ligas, Pavol Funtek a Adam Lukošik odkrúti debut v mužskej reprezentácii.

slovenská hokejová reprezentácia 2021 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Okuliar nehral v českej extralige za Mountfield HK od 3. januára a keďže jeho rekonvalescencia sa predĺžila, nemôže sa zúčastniť na pondelňajšom zraze národného tímu v Košiciach. Tamášiho vyradilo z nominácie čerstvé zranenie, pre ktoré vynechal extraligový duel Banskej Bystrice na ľade bratislavského Slovana. 

"Neúčasť oboch hráčov nás mrzí. Ide o útočníkov, ktorí už hrali za národný tím a predovšetkým od Tamášiho, účastníka uplynulých majstrovstiev sveta, sme si sľubovali, že bude jedným z lídrov útoku nášho mladému tímu v dvojzápase proti Nemcom. Dve voľné miesta zaujali Dominik Jendek a Jozef Baláž," uviedol pre hockeyslovakia.sk na margo zmien Peter Frühauf, asistent hlavného kouča Craiga Ramsayho.

Tri zápasy za reprezentáciu

Baláž dosiaľ odohral za Slovensko tri zápasy. Premiérovo sa ocitol na nominačnom zozname už v novembri 2021, no počas Nemeckého pohára mu vyšiel pozitívny test na ochorenie COVID-19 a neodohral ani jedno stretnutie. 

Vynahradil si to o mesiac neskôr na Švajčiarskom pohári, kde sa presadil v rámci premiérového štartu pri víťazstve 6:2 nad Lotyšskom. V apríli 2022 sa zapojil do prípravy národného tímu na MS vo Fínsku. Na Kaufland Cupe v Žiline si pripísal tretí reprezentačný štart. Od návratu do Nitry nazbieral v 27 dueloch prebiehajúcej sezóny 22 bodov (11+11).

Jedenásty pár otca a syna

Jendekovi vychádza sezóna v Banskej Bystrici. V 40 odohratých stretnutiach si pripísal na konto 22 bodov za 9 gólov a 13 asistencií. Slovensko reprezentoval na dvoch juniorských svetových šampionátoch. 

Premiérovým štartom za mužský národný tím sa zapíše do histórie. Spolu s otcom Rudolfom totiž vytvorí jedenásty pár otca a syna, z ktorých obaja hrali za samostatnú slovenskú hokejovú reprezentáciu. Pred Jendekovcami sa podobnými kúsok podaril Bondrovcom, Čachovcom, Daňovcom, Haščákovcom, Hlinkovcom, Kollárovcom, Lužovcom, Marcinkovcom, Paukovčekovcom a Rybárovcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok