Výrobca počítačov Dell prepustí viac ako 6600 ľudí, čo je zhruba päť percent zamestnancov

TA3 ČTK
6.2.2023 08:49

Americká počítačová spoločnosť Dell Technologies celosvetovo prepustí 6650 ľudí, čo je zhruba päť percent zamestnancov. Podnik čelí prepadu dopytu po osobných počítačoch, a stal sa tak ďalší z radu technologických firiem, ktoré sa zbavujú tisícov zamestnancov. S odkazom na interné oznámenie prevádzkového riaditeľa o tom informuje agentúra Bloomberg.

Výrobca počítačov Dell prepustí viac ako 6600 ľudí, čo je zhruba päť percent zamestnancov
Twitter/Dell

Spoločnosť zažíva podmienky na trhu, ktoré "sa naďalej zhoršujú s neistou budúcnosťou", napísal prevádzkový riaditeľ Jeff Clarke v správe. Po boome počítačov v ére pandémie zaznamenal Dell a ďalší výrobcovia hardvéru pokles dopytu. 

Analytická spoločnosť IDC uviedla, že odbyt osobných počítačov vlani vo štvrtom štvrťroku podľa predbežných údajov prudko klesol. Medzi veľkými spoločnosťami zaznamenal najväčší pokles práve Dell, ktorému sa podľa IDC medziročne znížili o 37 percent. Dell generuje asi 55 percent svojich príjmov z počítačov.

Prevádzkový riaditeľ Clarke zamestnancom oznámil, že predchádzajúce opatrenia na zníženie nákladov, ktoré zahŕňali pozastavenie náboru a obmedzenia cestovania, už nestačia. Reorganizáciu oddelenia spolu so znižovaním počtu pracovných miest podnik vníma ako príležitosť na zvýšenie efektivity.

Prepúšťanie v posledných mesiacoch zasiahlo technologický sektor veľmi silno a dotklo sa aj mnohých konkurentov Dellu. Spoločnosť HP, ktorá má podobnú expozíciu na trh s osobnými počítačmi, v novembri oznámila zníženie stavov až o 6-tisíc zamestnancov. Firmy Cisco Systems a International Business Machines (IBM) obe uviedli, že prepustia asi 4-tisíc pracovníkov. Technologický sektor vlani oznámil plány na zrušenie asi 97.171 pracovných miest, čo je o 649 percent viac ako v predchádzajúcom roku, uviedla poradenská firma Challenger, Grey & Christmas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok