O možnom prelete balóna hovorí aj Kolumbia. Sledovala ho, kým neopustil jej vzdušný priestor

ta3 čtk
5.2.2023 22:30

Kolumbijská armáda potvrdila možný prelet balóna vzdušným priestorom svojej krajiny, napísala agentúra Reuters. Spojené štáty v sobotu zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky balón, ktorý bol podľa nich vybavený špionážnou technikou. Kolumbijské vzdušné sily vydali v ten istý deň vyhlásenie, v ktorom poskytli obmedzené podrobnosti týkajúce sa možného balóna, ktorý ich systém protivzdušnej obrany lokalizoval v piatok ráno.

O možnom prelete balóna hovorí aj Kolumbia. Sledovala ho, kým neopustil jej vzdušný priestor
TASR/AP

Americkí vojenskí predstavitelia v piatok uviedli, že nad Latinskou Amerikou bol videný ďalší čínsky balón. Jeho polohu nespresnili. Podľa vyhlásenia kolumbijského letectva bol nad územím krajiny vo výške necelých 17 kilometrov zaznamenaný "objekt", ktorý vstúpil do vzdušného priestoru juhoamerickej krajiny na severe a pohyboval sa priemernou rýchlosťou okolo 47 kilometrov za hodinu.

Objekt vykazoval "podobné vlastnosti ako balón" a letectvo ho sledovalo, kým neopustil vzdušný priestor krajiny, uvádza kolumbijské letectvo vo vyhlásení. Balón podľa neho "neohrozoval národnú bezpečnosť".

Ďalšie latinskoamerické krajiny prelet balóna doteraz nepotvrdili. Vo Venezuele a Kostarike o balóne referovali používatelia sociálnych sietí.

Washington prítomnosť balóna nad americkým územím označil za "jasné porušenie zvrchovanosti". Čínske ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že sa jedná o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. Zostrelenie potom Peking označil za "vážne porušenie medzinárodnej praxe" a pohrozil dôsledkami, ktoré tento krok môže mať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok