Mnohí ľudia hovoria, že nemajú koho voliť. Politológ vysvetľuje, či by ich motivovala odmena

ta3
5.2.2023 18:46

Mnohí ľudia hovoria, že nemajú koho voliť. Dá sa snaha o odmenu za volebnú účasť vykladať ako motivovanie, aby si predsa len vybrali a išli k voľbám? Túto otázku sme sa pýtali politológa Daniela Klimovského.

Politológ sa k návrhu stavia skôr skepticky. Hovorí, že mu nepredchádza žiadna širšia diskusia a nie je úplne zrejmá ani objednávka. Predloženie návrhu by podľa neho vyžadovalo širšiu spoločenskú diskusiu. Podľa Klimovského je dôležité návrh správne nastaviť. "To, že zavedieme odmenu za účasť vo voľbách, neznamená, že zvýšime počet platných hlasov." 

Motivácia formou odmeny by podľa neho mohla viesť k tomu, že sa účasť vo voľbách síce zvýši, ale platnosť odovzdaných hlasov nie, pretože voliči nebudú mať k dispozícii náležitú ponuku vo forme jasných kandidátok či programov. Odmena za odvolenie nie je podľa neho štandardný nástroj, typické sú skôr sankcie či tresty. To, že hnutie OĽANO navrhuje odmenu a nie tresty ocenil, avšak podotkol, že poslanci sa snažia problém riešiť namiesto toho, aby hľadali príčinu.

"Ak chceme podporiť volebnú účasť, potom by to mal byť mechanizmus, ktorý je premyslený a nepopiera niektoré princípy, ktoré máme zakotvené v Ústave SR," dodal Klimovský. Pripomenul, že každý by mal s právom voliť nakladať zodpovedným spôsobom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok