Kaliňák nevylúčil návrat do politiky, Šeliga je ochotný rokovať s Dzurindom

ta3 TASR
5.2.2023 15:27

Exminister vnútra a člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák nevylúčil návrat do politiky. Volajú ho tam podľa neho "nezákonné obvinenia". Poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga je ochotný rokovať o spolupráci s expremiérom Mikulášom Dzurindom, ak to pomôže poraziť Smer-SD. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

R. Kaliňák považuje svoje stíhanie za nezmysel, hovorí o politickom procese
TASR/Jaroslav Novák

Septembrový termín predčasných parlamentných volieb je podľa Šeligu výsledkom dohody bývalej koalície. Zopakoval, že by podporil aj júnový termín, ak by Smer-SD a Hlas-SD zahlasovali za zvýšenie ústavnoprávnej ochrany Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry. Kaliňák v tejto súvislosti skonštatoval, že volebná kampaň sa bude spájať s kriminalizáciou opozície, pretože súčasná vláda podľa neho nemá žiadne výsledky.

Kaliňák zopakoval, že jeho obvinenie z korupcie je nezmyselné a nelogické. Ide podľa neho o politicky motivovaný proces. "Je to vec, kedy kajúcnici, ktorí majú za sebou 18-miliónový daňový podvod, sa chcú dostať z veľmi "obrovskyročného" väzenia, ktoré môžu mať, tým, že si budú vymýšľať na ľudí, ktorých niekto označí," skonštatoval.

Šeliga odmietol, že by polícia konala podľa pokynu politikov. "My nezasahujeme do roboty policajtov, prokurátorov a vyšetrovateľov," povedal. V tejto súvislosti skritizoval, že Generálna prokuratúra SR ešte vlani zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. "O vine alebo nevine má rozhodovať súd, nie pán Žilinka," doplnil.

Diskutovalo sa tiež o nájdení dokumentu, v ktorom dočasne poverený šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) podpísal spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou. Šeliga jeho vysvetlenie označil za zvláštne. "Nechcem byť jeho sudcom. Tú dobu si neviem predstaviť. O tomto bude Budaj hovoriť s premiérom," priblížil. Rozhodnutie, či má opustiť kreslo ministra, necháva Šeliga na Budajovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok