Horskí záchranári upozorňujú: V Tatrách a Malej Fatre platí veľké lavínové nebezpečenstvo

TA3 TASR
5.2.2023 09:28

Vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a Malej Fatre platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Najväčším problémom ostáva vetrom previaty sneh v kombinácií s novým snehom. Snehová pokrývka je vplyvom veľmi silného severozápadného vetra ukladaná najmä na južné, juhovýchodné a východné svahy. Veľmi nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov). Tu je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil Beťko.

Doplnil, že zvýšiť opatrnosť je nutné aj v pásme lesa, kde sa na strmých svahoch môžu vyskytnúť lavíny. "Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín prevažne prachových z nového snehu. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča," zdôraznil.

Teplota na horách sa bude pohybovať od mínus siedmich stupňov Celzia do mínus 15 stupňov Celzia. Sprevádzať ju bude vietor s priemernou rýchlosťou 70 až 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu. Najviac snehu za posledných 24 hodín pribudlo v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách od 30 do 60 centimetrov, dodal Beťko.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok