NHL: Atlantická divízia s prvým triumfom v Zápase hviezd, najužitočnejším hráčom bol domáci Tkachuk

TA3 TASR
5.2.2023 07:44

Tím Atlantickej divízie zvíťazil v Zápase hviezd zámorskej hokejovej NHL na Floride. Vo finále turnaja triumfoval nad výberom Centrálnej divízie 7:5. Cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP) si odniesol útočník Matthew Tkachuk z víťazného tímu, keď v dvoch dueloch nazbieral sedem kanadských bodov za štyri góly a tri asistencie. Na podujatí sa nezúčastnil žiadny slovenský hokejista.

NHL: Atlantická divízia s prvým triumfom v Zápase hviezd, najužitočnejším hráčom bol domáci Tkachuk
TASR/AP

All Star víkend mal šiestykrát formu miniturnaja divízií. Zápasy sa hrali na dva desaťminútové polčasy s tromi korčuliarmi na oboch stranách. Od premiéry tohto formátu v roku 2016 si prvenstvá pravidelne striedali tímy Pacifickej a Metropolitnej divízie, ktoré si pripísali po tri víťazstvá. Ich sériu prerušili hráči Atlantickej divízie, ktorí za prvenstvo dostali prémiu milión dolárov.

Najužitočnejší hráč turnaja Matthew Tkachuk z domácej Floridy si užíval exhibičný víkend pred vlastnými fanúšikmi a v tíme Atlantickej divízie nastúpil spoločne s bratom Bradym: "Je mi cťou hrať pred týmito fanúšikmi po celú sezónu a je výborné, že aj ostatní hráči videli, aké je to skvelé miesto pre hokej." Pre 25-ročného krídelníka to bol počas druhej účasti v Zápase hviezd druhý triumf. Tkachuk sa stal druhým hráčom "panterov," ktorý získal cenu MVP v Zápase hviezd. Prvý bol v roku 2000 Pavel Bure, ktorý si v stretnutí rovnako zahral s bratom.

Prvé semifinále prinieslo súboj divízií zo Západnej konferencie. Vlaňajší finalisti z Centrálnej divízie zdolali výber Pacifickej 6:4 aj vďaka štyrom kanadským bodom Vladimíra Tarasenka (1+3). Trojnásobný víťazi tohto formátu All Star turnaja a obhajcovia vlaňajšieho prvenstva z Metropolitnej divízie prehrali v druhom semifinále s Atlantickou 6:10.  

Do stavu 6:6 bol duel vyrovnaný, no potom dávali góly už iba hráči Atlantickej. Matthew a Brady Tkachuk si užívali bratskú spoluprácu a celkovo nazbierali 9 bodov. Starší Matthew strelil hetrik rovnako ako v tíme súpera Johnny Gaudreau. Zároveň sa stal piatym hráčom, ktorý dosiahol hetrik v All Star zápase, keď reprezentoval domáci klub. S piatimi bodmi vyrovnal rekord v jednom zápase pri súčasnom formáte podujatia.

Vo finále sa tím Atlantickej divízie dostal do vedenia 4:0, ktoré sa ukázalo ako rozhodujúce. V závere druhého polčasu videli diváci gólové preteky, ale na triumfe výberu Atlantickej divízie to už nič nezmenilo. Matthew Tkachuk si vo finále pripísal dva kanadské body a stal sa najproduktívnejším hráčom turnaja. Jeho spoluhráč Dylan Larkin dosiahol prvý finálový hetrik v tomto formáte Zápasu hviezd. "Bola to výborná zábava. Som hrdý na to, že sme zvíťazili. Vytvorili sme skvelú partiu a všetci sme si užili tieto dni," uviedol Larkin.

Po siedmom ročníku súčasného formátu je bez triumfu v Zápase hviezd už iba Centrálna divízia. Nedeľňajšiemu turnaju predchádzali tradičné súťaže zručností. V nich si najcennejšie prvenstvá odniesli víťaz súťaže o najtvrdšiu strelu Elias Pettersson a najrýchlejší korčuliar Andrej Svečnikov. Po víkendovej exhibícii bude základná časť NHL pokračovať siedmimi zápasmi v noci na utorok. V roku 2024 sa All Star zápas uskutoční v Toronte (2.- 3. februára).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok