FOTO/VIDEO: USA zostrelili čínsky balón nad Atlantikom, snažia sa pozbierať trosky

ta3 čtk
4.2.2023 20:59

Americké stíhacie lietadlo zostrelilo nad Atlantickým oceánom čínsky balón, ktorý bol podľa Spojených štátov vybavený špionážnou technikou. Neskôr bola zahájená operácia na vyzdvihnutie trosiek. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zároveň pripomenula, že balón sa predtým pohyboval okrem iného nad citlivými vojenskými objektmi.

Príkaz na akciu dal prezident Joe Biden. Pentagon odporučil balón zostreliť nad oceánom, aby sa predišlo možným škodám pri dopade na súš. "Úspešne sme ho zostrelili. Chcem pochváliť letcov, ktorí tak urobili," uviedol Biden. Balón zostrelila stíhačka F-22 nadzvukovou strelou AIM-9 krátkeho dosahu, a to zhruba 11 kilometrov od pobrežia štátu Južná Karolína.

"Balón, ktorý (Čína) používala v snahe sledovať strategické miesta na pevnine Spojených štátov, bol zostrelený nad americkými teritoriálnymi vodami," uviedol vo vyhlásení americký minister obrany Lloyd Austin. Dodal, že zostrelenie nad pevninou by bolo príliš riskantné pre civilistov.

Washington v piatok uviedol, že už niekoľko dní pozoruje čínsky špionážny balón vo vzdušnom priestore USA. Čína v reakcii oznámila, že incident ľutuje, balón ale označila za meteorologický. Balón letel vo výške zhruba 18 kilometrov, jeho veľkosť AP prirovnáva k trom školským autobusom. Washington prítomnosť balón nad americkým území označil za "jasné porušenie" zvrchovanosti.

Televízne zábery dnešného zostrelenia ukázali malý výbuch, po ktorom balón začal klesal k vodnej hladine. Na misii sa podieľalo viac stíhacích a tankovacích lietadiel. Vo vode boli nasadené lode na vylovenie trosiek. Úrady sa snažili operáciu načasovať tak, aby mohli vyzdvihnúť čo najviac zvyškov balóna pred tým, než sa potopia. Pentagon už skôr odhadol, že pole trosiek bude značné. Pobrežná stráž odporučila námorníkom, aby okamžite opustili oblasť.

Trosky dopadli do hĺbky zhruba 14 metrov, teda plytšie, než sa očakávalo. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude trvať ich vyzdvihnutie. Toho sa ujalo americké námorníctvo za podpory pobrežnej stráže.

Americký Úrad pre civilné letectvo (FAA) pred zásahom stíhačiek obmedzil leteckú prevádzku nad štátmi Severná a Južná Karolína. Uviedol, že tak urobil z dôvodu "národnej bezpečnosti". Odlety a prílety boli zastavené na letiskách v Charlestone a Myrtle Beach v Južnej Karolíne a Wilmingtone v Severnej Karolíne. Nariadenie platilo do 14:45 miestneho času (20:45 SEČ). Stíhačka na balón vypálila okolo 14.40 miestneho času. FAA neskôr oznámil, že vzdušný priestor bol znovu otvorený.

Pentagon v piatok uviedol, že sa balón pohyboval okrem iného nad citlivými vojenskými objektmi, napríklad Malmstromovou leteckou základňou v Montane, jednou z troch v USA, kde sa nachádzajú strategické rakety. Podľa AP chcel Biden balón zostreliť, už keď sa o ňom v utorok prvýkrát dozvedel. Zástupcovia ministerstva obrany ho ale vtedy údajne odradili z obavy, že by trosky mohli byť nebezpečné pri dopade na zem.

Čínske ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že incident ľutuje, ale že sa jedná o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. Dnes dodalo, že Peking "nikdy nenarušil územie ani vzdušný priestor žiadnej suverénnej krajiny".

Americký minister zahraničia Antony Blinken kvôli incidentu odložil plánovanú návštevu Pekingu. V piatok Pentagon informoval, že ďalší podobný špionážny čínsky balón sa vznáša nad Latinskou Amerikou. Polohu tohto balóna bližšie nespresnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok